Reforma descentralizării a avansat în unele sectoare, iar în altele mai sunt restanţe, constată Mihai Roşcovan, expert în administraţia locală. Expertul a declarat pentru IPN, după o şedinţă a Comisiei de paritate la Guvern, că există cadrul instituţional necesar, dar se doreşte o avansare mai rapidă a reformei. „Reforma nu este uşor de implementat, este multi-sectorială, dar Moldova a avansat mult, are o strategie, se ştie unde merge, este creat cadrul instituţional, dar se doreşte să meargă mai repede. Cel mai important este ca aceste schimbări să fie simţite de către cetăţeni, ca ei să aibă parte de servicii mai bune”, a menţionat Mihai Roşcovan.
Metodologia de evaluare a capacităţii administraţiei publice locale, propusă de Guvern şi pusă în discuţie la şedinţă a trezeşte reacţii potrivnice din partea organelor de conducere la nivel local. „Probabil, autorităţile locale se simt cu musca pe căciulă. Guvernul vrea să ştie care sunt capacităţile şi să facă o evaluare, în baza căreia să ajusteze politicile”, a mai spus Mihai Roşcovan.
Directorul executiv al Congresului Administraţiei Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, a comunicat pentru IPN că reprezentanţii autorităţilor locale au rămas dezamăgiţi de şedinţa de la Guvern, deoarece a arătat că această platformă de comunicare nu permite discuţii temeinice. „S-au discutat multe subiecte, dar superficial. Noi credem că ar trebui schimbat formatul de comunicare între administraţia locală şi centrală, propunem întâlniri tematice cu factorii decizionali pentru a discuta pe puncte mai multe probleme, precum finanţele publice locale, probleme legate de achiziţiile publice, deoarece administraţia locală, din cauza sistemului, este nevoită să cumpere mărfuri necalitative”, a remarcat directorul CALM.
Potrivit lui Viorel Furdui, CALM consideră că nu pot fi evaluate capacităţile administraţiei locale cât încă nu s-au schimbat lucrurile. „Se creează impresia că se pune carul înaintea boilor, este nevoie de făcut mai multe modificări. Administraţia locală trebuie să aibă pârghii reale şi mai apoi să vedem efectele”, a subliniat directorul executiv CALM.
Elaborarea Metodologiei de evaluare a capacităţilor administraţiei publice locale s-a decis printr-o lege adoptată în 2006. Metodologia a fost deja pregătită, acum este testată în teritoriu şi urmează a fi adoptată de către Guvern.