Miza alegerilor în Găgăuzia este mare, experţi

Miza alegerilor pentru funcţia de başcan al Găgăuziei este mare. Unele forţe din exterior susţin anumiţi candidaţi, pentru că îşi doresc să aibă sprijin şi influenţe în această regiune. Totodată, pentru autorităţile de la Chişinău ar fi convenabil un başcan cu calităţi de manager, gospodar orientat pe probleme economice. Opiniile au fost exprimate în cadrul unei ediţii speciale de la postul de televiziune PublikaTV, transmite IPN.

Expertul în probleme etnice, Victor Grebenşcicov, a declarat că miza în alegerile pentru funcţia de başcan al Găgăuziei este mare şi există părţi interesate de a menţine active forţele proruse în aceste zone, pentru că se doreşte deţinerea unui sprijin în zona respectivă. Expertul a menţionat că, de exemplu, unii candidaţi sunt susţinuţi de un partid sau altul, care pledează pentru integrarea euroasiatică, care nu este altceva decât o utopie, iar alţi candidaţi promovează integrarea europeană, dar deja cetăţenii din regiune urmează să decidă în privinţa vectorului.

Ex-premierul Dumitru Braghiş a declarat că Federaţia Rusă are interesele sale pe teritoriile strategice cum ar fi UTA Găgăuzia, dar autorităţile de la Chişinău trebuie să întreprindă anumite acţiuni ca să atragă cetăţenii din zona respectivă. În opinia sa, autorităţile de la Chişnău trebuie să se implice mai mult, să poarte discuţii cu toţi candidaţii şi să identifice problemele care urmează a fi soluţionate şi care sunt propunerile canidaţilor, iar, ca urmare a discuţiilor, să acorde sprijin pentru o anumită candidatură.

Potrivit ex-premierului, asemenea discuţii în prezent nu au loc. Mai mult, niciun candidat la funcţia de başcan nu este membru al partidelor din Republica Moldvoa şi chiar dacă anterior au fost membri de partid, în alegeri au ales să meargă independent, pentru că nu percep câştigul şi conlucrarea cu partidele din Parlament.

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că miza în aceste alegeri pentru autorităţile de la Chişinău ar fi ca în funcţia de başcan să fie ales un manager bun, un gospodar bun care se va ocupa de soluţionarea problemelor economice.

Şi Victor Mocanu, preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Moldova, a declarat că mizele alegerilor sunt mari. Potrivit studiilor realizate în regiune, cetăţenii invocă aceleaşi probleme ca şi populaţia din restul raioanelor, doar se menţionează şi problema legată de situaţia politică. De asemenea, cetăţenii din Găgăuzia îşi doresc extinderea pieţii de desfacere, iar aceste probleme urmează să le soluţioneze viitorul başcan.

Primul tur al alegerilor başcanului Găgăuziei va avea loc la 22 martie. Cel de-al doilea tur, dacă va fi necesar, se va organiza pe 5 aprilie. Pentru funcţia de guvernator al Găgăuziei vor concura 12 candidaţi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.