Miturile și îngrijorările legate de vaccinare, într-un podcast al echipei sic!

În timp ce multe țări se „bat” să aibă acces la vaccinuri pentru toată lumea, Republica Moldova se întreabă dacă oamenii vor dori să se vaccineze. Miturile și îngrijorările, dar și alte aspecte legate de procesul de vaccinare au fost discutate în cel de-al doilea episod al podcastului „Asta-i situația!”, un proiect special al sic! Ediția i-a avut în calitate de invitați pe Stela Bivol, directoarea Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, și medicul epidemiolog Alexei Ceban, unul din coordonatorii campaniei de vaccinare din Moldova, transmite IPN.

Moderatorii celui de-al doilea episod, Victoria Coroban și Andrei Lutenco, au aflat de la interlocutori că toate vaccinurile anti-COVID-19 aprobate până în prezent sunt sigure și eficiente, iar îngrijorările sunt nefondate. O spun medicii și comunitatea științifică. Chiar dacă un vaccin nu poate fi 100% eficient, el asigură protecția împotriva formelor grave ale bolii și complicațiilor. Vaccinarea anti-COVID-19 este recomandată chiar dacă ai fost bolnav, pentru că imunitatea de la vaccin durează mai mult și protejează împotriva mai multor tulpini.

Sondajele arată că doar o treime dintre moldoveni ar fi de acord să fie vaccinați. Stela Bivol, de la Centrul pentru Politici și Analiza în Sănătate, spune că Republica Moldova se considera până nu demult o campioană la capitolul imunizare. Și, deși ratele de vaccinare, mai ales printre copii, rămân înalte, în ultimii 5-10 ani sentimentele anti-vaccin au început să crească, în special în rândul populației urbane.

Invitații podcastului au demontat unele din cele mai răspândite îngrijorări legate de imunizare în general și de vaccinurile anti-COVID-19 în special. Pentru că deseori frica vine din necunoaștere, medicul epidemiolog Alexei Ceban explică, pe exemplul serului Pfizer/Biontech, cum funcționează un astfel de vaccin. Potrivit lui, din corpul virusului, se izolează o proteină, o secvență de cod care răspunde de producerea „țepușei” – acel „cîrligel” cu ajutorul căruia virusul intră în celula-gazdă. Această secvență de cod este doar o parte minusculă a unui virus minuscul și nu poate nici provoca îmbolnăviri, nici modifica genomul uman. În schimb, el alertează anticorpii – soldații răspunsului imunitar uman – care rămân ulterior de strajă pentru ceva vreme.

Vaccinurile anti-COVID-19 au apărut la mai puțin de un an de la declanșarea pandemiei. Suspicios de repede, s-ar părea. Răspunsul e simplu. În această criză globală extraordinară, mobilizarea de resurse – umane, financiare și de alt gen – a fost și ea extraordinară. Mu s-a sărit peste nicio etapă de testare, monitorizare sau aprobare. La unele procese se lucra în paralel: în timpul testelor clinice pe zeci de mii de persoane, dezvoltatorii deja se gândeau cum să mărească capacitățile de producție

Podcastul integral poate fi ascultat online. Proiectul este finanțat din sursele grantului oferit de Fundația Soros Moldova din Fondul de Rezervă „Phase II COVID-19 response” pentru susținerea Republicii Moldova în combaterea răspândirii coronavirusului de tip nou.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.