Mituri şi adevăruri despre Acordul de Asociere, în evoluţie: Uniunea Europeană vs. Uniunea Vamală

În iulie 2014, Agenţia de presă IPN a desfășurat o campanie de informare întitulată: „Mituri şi adevăruri despre Acordul de Asociere”, care a avut menirea să abordeze principalele temeri legate de procesul de semnare şi ratificare a respectivului acord. La aproximativ trei ani distanţă, revenim la aceleaşi surse şi la aceleaşi subiecte pentru a vedea cum s-au schimbat lucrurile în evoluţie şi dacă aşteptările din ajunul semnării Acordului de Asociere cu UE s-au adeverit.
---

„Acordul de liber schimb, aprofundat şi cuprinzător cu Uniunea Europeană nu este mai avantajos pentru Moldova decât participarea în cadrul Uniunii Vamale.”

Comentatorul politic Anatol Ţăranu spune că argumentele care au fost aduse acum trei ani în favoarea integrării europene a Republicii Moldova nu numai că au rămas valabile, dar au primit şi mai multă consistență. În plan economic, exporturile Republicii Moldova către spaţiul euroasiatic au continuat cursul de diminuare. Aceasta este legat în primul rând de faptul că Federaţia Rusă continuă să aplice în raport cu Republicii Moldova politica de „embargou politic” în limbaj economic. Mărfurile moldovenești au fost eliminate de pe piaţa rusească, iar locul lor a fost ocupat de alte ţări, de alte economii.

Potrivit comentatorului, chiar dacă acest regim s-ar liberaliza acum, mărfurile moldovenești nu se mai pot întoarce în acelaşi volum pe piaţa rusească din simplu motiv că locul este ocupat, iar concurența este acerbă.

Tendința de creștere a exporturilor în UE, cu unele oscilații, dar a rămas constantă și este un lucru benefic pentru Moldova, spune Anatol Țăranu, pentru că piaţa europeană este una care impune calitate, standarde, care majorează capacitatea de concurență a mărfurilor moldovenești.

„Aceasta, per ansamblu, a avut efect benefic asupra Republicii Moldova, pentru că ne face să ne modernizăm şi să ajungem la nişte standarde mai înalte de producere. Este evident că în aceşti ani nu s-a produs o reformă profundă economică şi asta nu a permis să folosim în toată măsura beneficiile pe care le oferă Acordul de Asociere”, a subliniat comentatorul.

Anatol Țăranu a mai spus că după vizita pe care a avut-o președintele Dodon la Moscova, unde a pledat în defavoarea Acordului de Asociere, o mulțime de experți din Moldova, dar şi din afară au demonstrat cu cifre, cu fapte concrete, inconsistența argumentelor aduse de Igor Dodon.

În concluzie, Anatol Ţăranu a notat că încercarea de a diminua importanța sau de a denigra Acordul de Asociere este nocivă pentru perspectivele europene ale Republicii Moldova.

Alina Marin, IPN

Articolul la aceeași temă, publicat în iulie 2014, poate fi accesat aici

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.