„După semnarea Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova îşi va pierde suveranitatea”, „Acordul de Asociere va afecta relaţiile bilaterale ale Republicii Moldova cu Federaţia Rusă”, „Preţurile de consum vor creşte după instituirea regimului de comerţ liber cu UE”. Acestea sunt doar câteva din cele mai vehiculate ipoteze în contextul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Sunt teze adevărate sau doar mituri? IPN a încercat să afle răspunsul contactând experţi independenţi şi oficiali în domeniile abordate.
---
„UE va fi singurul beneficiar adevărat al Acordului de Asociere, deoarece nu are nevoie de reforme costisitoare pentru a avea acces la piaţa moldovenească”
„Desigur că această afirmaţie este un mit şi va avea de câştigat, în primul rând, Republica Moldova”, susţine vicedirectorul Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, Ion Tăbârţă. „Prin lansarea proiectului Parteneriatului Estic, Uniunea Europeană doreşte să asigure stabilitate şi securitate la frontierele sale. În relaţia Uniunea Europeană-Republica Moldova cointeresată de acest acord este desigur Republica Moldova.”
Ion Tăbârţă mai spune că Acordul de Asociere este o şansă şi o posibilitate de modernizare economică, politică şi socială a Republicii Moldova. În perspectivă îndelungată, timp de 10 ani, dacă vor fi implementate toate prevederile Acordului de Asociere, Republica Moldova se va schimba la faţă şi vom asista la o „europenizare” a ţării.
„De acest acord are nevoie, în primul rând, Republica Moldova şi, în al doilea rând, Uniunea Europeană. În contextul argumentelor economice, desigur şi mărfurile europene calitative vor veni pe piaţa moldovenească, iar din aceasta vor avea de câştigat consumatorii din Republica Moldova”, a remarcat vicedirectorul „Politicon”.
Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău menţionează pe pagina sa online că Uniunea Europeană a încheiat Acordul de Asociere cu Moldova deoarece consideră că Moldova va obţine avantaje majore de la aplicarea modelului european de pace durabilă, guvernanţă politică, stabilitate şi prosperitate economică. Deşi este o ţară mică din perspectiva economică, Moldova constituie un partener important pentru UE (UE reprezintă aproximativ o pătrime din comerţul mondial).
Un studiu independent a sugerat că pentru UE impactul general al Acordului – ţinând cont de suprafaţa Moldovei şi participarea ei modestă la comerţul total al UE cu restul lumii (0,1%) – va fi nesemnificativ. Moldova, dimpotrivă, va avea de câştigat aproape 142 de milioane de euro ca venit anual sau 5,4% din PIB-ul ţării, dacă reformele vor fi finalizate. Prin urmare, beneficiile pe care le va avea Moldova de pe urma semnării Acordului depind şi de realizarea reformelor.
Alina Marin, IPN