Mitropolia Moldovei: Orice formă de ingerință în treburile Bisericii e inadmisibilă

Mitropolia Moldovei declară inadmisibilă orice formă de ingerință în treburile Bisericii, cum ar fi sugestiile când și cum să se roage. Mitropolia precizează nu vrea să fie implicată „în toate neînțelegerile și jocurile politice naționale sau internaționale, ci să fie lăsată să propovăduiască adevărul de credință și mărturisirea Evangheliei lui Hristos cel Înviat din morți”. Reacția vine ca urmare a scrisorii deschise a deputatului Oazu Nantoi, în calitate de cetățean al țării, în care menționează că este obligațiunea morală a Mitropoliei Moldovei să ia atitudine față de riscul redeclanșării unui război în țara vecină, Ucraina, transmite IPN.

„Declarațiile din ultima perioadă a unora, dezamăgesc și întristează”, subliniază Direcția mitropolitană în pagina online a Mitropoliei.

„Biserica Ortodoxă din Moldova se roagă pentru pace, nu doar într-o singură zi, 26 ianuarie, ci o face zilnic, duminical și nu numai, în cadrul fiecărei Sfintei Liturghii. Rugăciunea săvârșită de Sfânta noastră Biserică este una tăcută, nu făcută prin piețe sau declarații, ci în tihnă, în Duh și Adevăr, după porunca Mântuitorului Hristos. Iar Papa Romei, pe lângă faptul că este un lider religios mai este și unul politic, de aceea poate să-și permită „luxul” de a face și asemenea declarații”, se arată în postarea Mitropoliei.

Legat de vizita mitropolitului Vladimir la Tiraspol, se spune că, „dacă la nivel politic între R. Moldova și Transnistria nu există unitate, la nivel bisericesc această unitate niciodată nu a încetat, Transnistria fiind până astăzi spațiul canonic al Bisericii Ortodoxe din Moldova, unde ierarhul său, Mitropolitul Vladimir, este totdeauna așteptat și binevenit”. Distincția primită de ÎPS Vladimir îl obligă pe acesta la păstrarea păcii și nicidecum la luarea de atitudini. Totodată, biserica își poate rezerva pe deplin dreptul la neutralitate, drept rezervat și de Constituția Republicii Moldova, se mai arată în comentariul Mitropoliei.

În scrisoarea deschisă, Oazu Nantoi se adresează Mitropoliei să vină cu un apel adresat tuturor cetățenilor Republicii Moldova, de unitate și solidaritate în baza valorilor creștine. Este dat exemplul papei de la Roma Francisc, care pe 23 ianuarie și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu tensionarea situației, care riscă să provoace o nouă lovitură la adresa păcii în Ucraina și să pună la îndoială securitatea continentului european. Adresându-se către credincioșii adunați în Piața Sfântul Petru, papa de la Roma Francisc a lansat un apel ca ziua de miercuri, 26 ianuarie, să fie Ziua Rugăciunii pentru Pace, și a chemat la dialog pentru detensionarea crizei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.