Mitropolia Moldovei: Biserica Ortodoxă condamnă vehement implicarea clericilor în politică

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove neagă că ar fi trimis preoți la Moscova. Într-o reacție la informațiile care au apărut în  presă, Mitropolia precizează că nu a organizat și nici nu a coordonat pelerinajele efectuate de mai mulți preoți din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova la Moscova, transmit IPN.

„În contextul în care unii ar putea percepe aceste pelerinaje ca având o tentă politică, dorim să subliniem cu fermitate poziția Mitropoliei: Biserica Ortodoxă condamnă vehement implicarea clericilor în politică sau în activități de propagandă”, se arată în reacția Mitropoliei.

Preoții care s-au întors din Moscova au negat că ar fi acceptat orice formă de ajutor financiar din partea celor care i-au găzduit. „Ne angajăm să atenționăm din nou preoții asupra responsabilității lor de a rămâne neutri și de a nu se implica în acțiuni politice. Mitropolia își reafirmă angajamentul de a asigura integritatea clerului său și de a menține Biserica Ortodoxă din Moldova în afara oricăror influențe politice”, se mai arată în comunicatul Mitropoliei.

O investigație publicată de deschide.md arată că un grup de peste 20 de fețe bisericești au zburat la Moscova pe 20 august, unde erau așteptați cu mâncăruri și băuturi scumpe și „luați în seamă” de reprezentanți de rang înalt ai Patriarhiei Moscovei. Călătoriile ar fi fost organizate de politicianul fugar Ilan Șor. La întoarcere, preoții urmau să primească din partea Patriarhiei Ruse carduri „MIR”, eliberate de Promsviazbank, pe care aveau să fie transferate salarii și ajutoare pentru biserică. Astăzi deschide.md a scris că mai mulți preoți care au pornit ieri în „pelerinaj” în Rusia au decis să se întoarcă acasă după publicarea investigației. Imediat după ce au aterizat pe aeroportul din Moscova, cel puțin șase preoți au cumpărat bilete de avion și au făcut cale întoarsă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.