Mită record de 5,7 milioane de lei
Trei persoane cu funcţii de răspundere au fost reţinute de poliţie, fiind suspectate de luare de mită în proporţii deosebit de mari. Este vorba despre şeful Direcţiei Juridice din cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, în vârstă de 32 de ani, administratorul holding-ului “Chişinău-Coninvest”, de 29 de ani, şi administratorul procedurii de insolvabilitate al întreprinderii “MGFL 10 şi SA “Virens”, în vârstă de 21 de ani. Cei trei au fost reţinuţi în flagrant, în momentul în care au primit de la o firmă documentele pe 9 apartamente, cu suprafaţa totală de 450 m. p. Este primul caz de estorcare de mită în proporţii atât de mari în R. Moldova, depistat de poliţie, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă viceministrul de Interne, Valentin Zubic.
Angajaţii Departamentului Serviciilor Operative al MAI au stabilit că cei trei formase un grup organizat care, făcând abuz de funcţiile deţinute, organizau falimentarea unor firme incomode. Timp de un an, aceştia au extorcat bunuri în valoare de 5,7 mil. lei de la directorul unei întreprinderi private specializate în construcţii, banii fiind ceruţi pentru ca firma respectivă nu va fi supusă procedurii de faliment.
Conflictul dintre firmă şi cei trei a început în 2003, când aceasta a încheiat un contract de colaborare cu holding-ul “Chişinău-Convest”. Potrivit contractului, întreprinderea a primit dreptul de a construi un bloc locativ pe terenul ce aparţinea holding-ului. După ce s-au investit mai mulţi bani în construcţie, doi dintre suspecţi au început a-l şantaja pe partenerul de afaceri, cerându-i acestuia 450 m. p. din blocul construit pentru folosinţă personală (costul unui m. p. – 700 euro). Suma “cererii” a fost echivalată la 5,7 mil. lei. Fiind ameninţată cu falimentul, victima a fost pusă în situaţia de a achita în bancă din propriile resurse cele circa 6 mil. lei pentru vânzarea spaţiului locativ.
Fiind informată despre acest act, poliţia a organizat eliberarea unui cec pentru suma de 5,7 mil. lei, care servea dovadă că solicitarea funcţionarilor a fost îndeplinită. Cei trei au fost reţinuţi în flagrant delict, în momentul în care au primit documentele pe 9 apartamente, înregistrate pe numele a 3 persoane de încredere ale acestora. Ei sunt cercetaţi în stare de arest pentru “luare de mită în proporţii deosebit de mari”. În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă de la 5 până la 10 ani de puşcărie. Poliţia nu exclude că la finalizarea dosarului, numărul de persoane implicate în acest caz ar putea creşte.
De la începutul anului au fost înregistrate circa 40 de cazuri de dare şi luare de mită.