Misiunea Promo-LEX constată cazuri de transportare organizată a alegătorilor

Cel puțin nouă cazuri de transportare organizată a alegătorilor au fost raportate către ora 13.30 de către observatorii Asociației Promo-LEX. Cazurile au fost înregistrate la secțiile de votare din țară, dar și în orașul Iași din România, unde  se votează la alegerile parlamentare noi din circumscripția uninominală nr. 50. Este vorba despre autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajma secțiilor de votare.

Într-o conferință de presă la IPN, șeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie, Pavel Postica, a menționat că un caz de transportare organizată a alegătorilor s-a înregistrat la secția de votare nr. 36/46 UTAG, Cișmichioi. A fost a observat cum un microbuz alb de 8-9 locuri, care s-a apropiat cu alegători diferiți de 3-4 ori în fața porții secției de vot. Observatorul a auzit cum li se spunea alegătorilor că „în centru se vor clarifica cu răsplata”.

Cazuri de transportare organizată a alegătorilor au fost fixate și la secția de votare nr 32/6 Ștefan Vodă, Antonești, precum și la secția nr. 2/1, Bălți. La secția de votare nr. 48/20 Căușeni, Hagimus, o alegătoarea a anunțat observatorul că la fiecare oră, în mod organizat vin rute din Bender cu alegători. Unitățile de transport se parchează după o sută de metri de la secție, de aceea președintele biroului electoral a spus că nu are mandat să intervină.

Și la secția de votare nr. 48/19 Căușeni, Hagimus, la poartă, în raza de o sută de metri, erau parcate două microbuze din Bender. Din fiecare au ieșit câte zece persoane. Președintele biroului electoral a comunicat că nu le poate interzice să voteze. O situație similară a fost înregistrată și la secția de votare nr. 15/1, Dubăsari, Cocieri, unde alegătorii vin în mod organizat cu două microbuze. Președintele biroului cunoaște, iar alegătorii declară că sunt din localitatea vecină, dar sunt înregistrați la secția de vot respectivă.

Pavel Postica a menționat că astfel de cazuri au fost înregistrate și în circumscripția uninominală 48, la secția de votare 48/11,12, regiunea transnistreană. În jurul orei 10.00, la un interval de zece minute, în preajma secției au parcat două microbuze din Bender. Din unitățile de transport au coborât 15-20 persoane care au intrat în secție și au votat. După votare, aceștia au urcat în aceleași microbuze.

Și în circumscripția uninominală nr. 50, România, Iași, în incinta secției de votare a intrat un grup de aproximativ 11 persoane. După ce au votat, alegătorii au arătat pașapoartele observatorului din partea unui concurent electoral. În aceeași localitate, la secția de votare nr. 50/62, a intrat un grup de aproximativ opt persoane. Ieșind afară, observatorii au constatat că aceste persoane au coborât și urcat într-un microbuz de pe ruta Iași-Bălți.

Promo-LEX are 307 observatori în Chișinău, 59 în municipiul Bălți, 12 în Comrat. În țară, înafara de aceste trei circumscripții, sunt detașați 369 de observatori. În circumscripția uninominală 48 sunt 22 de observatori, iar în circumscripția uninominală 50 peste hotarele Republicii Moldova – 12 observatori.

  • Pavel Postica despre transportarea organizata a alegatorilor
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.