Misiunea de menţinere a păcii trebuie schimbată treptat, colonel în rezervă
Schimbarea formatului misiunii de menţinere a păcii în Zona de Securitate este imposibilă în condiţiile actuale. Aceasta deoarece schimbarea presupune nu doar retragerea armamentului din regiunea transnistreană, ci şi conştientizarea faptului că cetăţenii din partea dreaptă a Nistrului nu sunt cointeresaţi în izbucnirea unui conflict armat. De această părere este Igor Gorgan, colonel în rezervă, transmite Info-Prim Neo.
Igor Gorgan a declarat, în cadrul unui club de presă, că problema transnistreană este dureroasă. O simte pe propria piele. Fiind originar din Dubăsari, de fiecare dată când pleacă la locurile natale trece prin posturile de control de pe Nistru.
În opinia colonelului în rezervă, modificarea formatului misiunii este necesară, însă această schimbare nu poate fi făcută brusc. Autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova au întreprins deja acţiuni concrete de modificare a formatului misiunii prin retragerea tehnicii de luptă din zona de securitate. Potrivit militarului, autorităţile de la Chişinău au aşteptat ca şi partea transnistreană să procedeze la fel.
„Noi am arătat comunităţii internaţionale că nu dorim un conflict armat. Acum trebuie să revenim la subiectul retragerii armamentului din regiunea transnistreană. De ce partea dreaptă a Nistrului a putut renunţa la armament şi regiunea transnistreană nu poate? ”, a menţionat colonelul în rezervă.
Igor Gorgan a specificat că schimbarea formatului misiunii de menţinere a păcii trebuie să aibă loc în câteva etape. Prima etapa ar fi dezarmarea efectivului de armament uşor. Asta ar însemna ca toate armele deţinute de pacificatori să fie depozitate într-un loc securizat. O altă etapă propusă ar fi evacuarea posturilor de control. Acesta deoarece de 20 de ani nu împuşcă nimeni şi nici nu este nevoie ca să fie tehnică militară în zona de securitate.
O ultimă etapă de transformare ar implica înlocuirea militarilor cu observatori mobili, care nu staţionează în posturi de control. Mai ales că participările militarilor moldoveni în misiuni de menţinere a păcii demonstrează că Republica Moldova are deja experienţă în acest domeniu şi, în principiu, este mai puţin dureros decât acele posturi de care nimeni nu are nevoie.