Mișcările care au loc în Găgăuzia au drept scop să nu o admită pe Irina Vlah la următoarele alegeri, opinii

Mișcările care au loc în ultima perioadă în UTA Găgăuzia ce țin de transferarea datei alegerilor bașcanului în regiune și tentativele de a modifica legislația electorală au drept scop să nu o admită pe actualul conducătoare a regiunii Irina Vlah la următorul scrutin. Un pas spre acest atingerea acestui scop ar putea fi declararea Comisiei Electorale din Găgăuzia nefuncțională. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnoe” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

Publicistul Veaceslav Craciun consideră că deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei care au inițiat discuțiile privind majorarea pragului de prezență la vot, dar și privind modificările privind Comisia Electorală din regiune nu au o viziune bine pusă la punct ce s-ar putea întâmpla, dacă alegerile bașcanului nu vor fi valide din cauza numărului mic de votanți la urne. „Ei nu calculează un pas-doi înainte la ce consecințe poate duce acest lucru. Urmările nu vor fi foarte bune”, spune Veaceslav Craciun.

Și comentatorul politic Serghei Monastarlî consideră că mișcările care se fac au drept scop înlăturarea Irinei Vlah din campania electorală. În opinia lui, va exista o confruntare serioasă în ceea ce privește inițiativa de a dizolva Comisia Electorală din regiune în condițiile când „controlul asupra Comisiei înseamnă controlul asupra rezultatelor numărării voturilor la alegeri”. Comentatorul politic consideră că deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei intenționat trag de timp în ceea ce privește alegerile bașcanului din mai multe motive: zădărnicirea procesului electoral din cauza prezenței scăzute la urne, „lovirea” în Irina Vlah prin faptul că PSRM și PDM ar fi putut forma o coaliție de guvernare, lucru care până acum nu s-a întâmplat.

Directorul Centrului Independent de Jurnalism al Găgăuziei, Stepan Piron, susține că neclaritatea din UTA Găgăuzia este legată de faptul că în întreaga țară există incertitudine. Potrivit lui, actualmente are loc un joc care nu va duce la nimic bun. „Candidații care încearcă să-și acumuleze electorat în această perioadă scurtă, nu vor obține un scor serios. Pur și simplu, noi vom părea neserioși la nivel de republică”, spune Stepan Piron.

Unii membri ai Adunării Populare a Găgăuziei au propus modificarea legislației electorale. Dacă modificările vor fi adoptate, alegerile vor fi considerate valabile dacă la ele se vor prezenta nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste. Acum, prezența obligatorie este cel puțin 33% din alegători. Potrivit altei modificări, singura sursă pentru întocmirea listelor electorale va fi registrul alegătorilor al UTA Găgăuzia, constituit în baza Registrului național al alegătorilor. Aceste propuneri vor fi discutate joi, 25 aprilie, în Adunarea Populară a Găgăuziei.

În ședința Adunării Populare din 18 martie, alegerile bașcanului Găgăuziei au fost transferate de pe 19 mai pe 30 iunie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.