Mişcarea Naţională Statalitate: M 1 urmează un vector contradictoriu în politica editorială

Postul public de televiziune Moldova 1 urmează un vector contradictoriu în politica sa editorială, iar conducerea instituţiei utilizează canalul TV pentru a propaga unionismul şi lichidarea statului Republica Moldova. De această părere sunt membrii grupului de iniţiativă al Mişcării Naţionale „Statalitate”. Într-o conferinţă de presă la IPN, aceştia au declarat că postul public de televiziune a devenit „un canal de buzunar al oligarhilor”, iar în cadrul emisiunilor, problemele acute cu care se confruntă societatea sunt trecute cu vederea.

Unul dintre reprezentanţii Mişcării, Simion Lungu, a declarat că postul public de televiziune are o politică editorială care apără interesele anumitor persoane şi nu ale cetăţenilor. De asemenea, acesta consideră că la postul de televiziune în cauză, problema identităţii naţionale este tratată în mod unilateral. „Este promovat unionismul într-un mod unilateral, fără democratism. Într-un mod unilateral sunt tratate problemele despre identitatea noastră, provenienţa, limba noastră. Sunt încălcate principiile democratismului ştiinţific”, a menţionat Simion Lungu.

În opinia sa, în emisiuni nu se regăsesc subiectele cu tematică agricolă sau industrială, care au prezentat întotdeauna interes pentru cetăţenii Republicii Moldova. De asemenea, Simion Lungu susţine că principalele probleme ale societăţii, precum frauda din sistemul financiar-bancar, licitaţiile petrecute în ultima perioadă, nu au fost elucidate şi analizate în cadrul emisiunilor difuzate la televiziunea publică. Potrivit lui, la emisiunile difuzate la Moldova 1 trebuie invitaţi cei mai buni specialişti din diverse domenii, însă în prezent sunt invitate doar persoane „convenabile celor care diriguiesc din umbră acest canal”.

Potrivit unui alt membru al grupului de iniţiativă al Mişcării, Igor Caldare, conducerea de la Moldova1 promovează o politică antinaţională şi antistatală şi utilizează în acest sens banii cetăţenilor. De asemenea, Igor Caldare, a menţionat că între angajaţi instituţiei ar exista relaţii de rudenie, şi respectiv, conflicte de interese.

Într-o altă ordine de idei, membru al grupului de iniţiativă, Emilian Ciobu, a spus că postul public de televiziune ar trebui să prezinte viaţa şi problemele oamenilor din toate regiunile ţării şi nu doar din capitală.

Membrii Grupului de iniţiativă al Mişcării s-au adresat către Procuratura Generală, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi Curtea de Conturi cu cererea de a fi stopate imediat „crimele conducerii canalului televizat Moldova1, împotriva statutului şi poporului Republicii Moldova”. De asemenea, pentru a evita consecinţele grave care pot interveni în rezultatul protestelor cetăţenilor, grupul de iniţiativă, a cerut garantarea accesului la programul televiziunii publice Moldova 1, „Moldova în direct”. Aceştia au menţionat că în caz de refuz, vor acţiona conform legislaţei în vigoare.

  • simion lungu despre postul public de televiziune.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.