Mișcarea Ecologistă din Moldova promovează conservarea și protecția peisajului



 

Mișcarea Ecologistă din Moldova promovează conservarea și protecția peisajului


La data de 19.12.2017 Mișcarea Ecologistă din Moldova a organizat o conferință de presă privind conservarea și protecția peisajului în Republica Moldova.

Conferința a cuprins luări de cuvânt ale participanților la masa rotundă „Evoluţia şi transformarea durabilă a peisajului - recomandări privind cadrul legislativ de referință”, eveniment organizat de Mișcarea Ecologistă din Moldova în cadrul proiectului „Comunitate responsabilă – peisaj terestru conservatˮ, desfășurat de Mișcarea Ecologistă din Moldova cu suportul Programului de Granturi Mici GEF, implementat de PNUD.

Dna Dorina Onică, doctor în istorie, a abordat subiectul peisajului din perspectiva interacţiunii evolutive dintre om şi natură.

Dl Aurel Lozan, doctor în biologie, a abordat tematica protecției și conservării peisajului în contextul serviciilor ecosistemice.

Dna Ludmila Vîrlan, lector universitar Universitatea Tehnică din Moldova, a vorbit despre protecția mediului și integrarea peisajului în dezvoltarea teritorială durabilă–cursuri de formare și educare a specialiștilor.

Iar domnii Palancean Alexei și Gheorghe Postică s-au referit la noțiunea de peisaj în ansamblu și importanța acestuia pentru locuitorii Republicii Moldova.

Dl Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova a prezentat un document de poziție al participanților la evenimentele dedicate peisajului organizate anterior de MEM în cadrul proiectului Comunitate responsabilă – peisaj terestru conservat și care reprezintă viziunea organizațiilor societății civile, a experților din domeniul protecției mediului, domeniul culturii, învățământului, urbanismului și turismului privind recomandările necesare a fi introduse în cadrul legislativ de referință pentru o evoluţie şi transformare durabilă a peisajului.

Documentul de poziție cuprinde aspecte referitor la: politica peisajului, delimitarea și clasificarea peisajelor, protecția, reglementarea și  managementul peisajului, amenajarea peisajului și integrarea acestuia în politicile de amenajare a teritoriului, promovarea peisajului și creșterea gradului de conștientizare a populației asupra importanței protecției și conservării peisajului inclusiv prin integrarea acestei teme ca obiect de studiu în programele educaționale și de formare profesională a specialiștilor din domeniile cu impact asupra dezvoltării peisajului.

Documentul de poziție urmează să fie adresat în formă oficială autorităților competente.

Documentul de poziție integral poate fi descărcat aici!
 

DISCLAIMER:
Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.