Mișcarea Civică Europeană a decis constituirea Convenției Românilor din Republica Moldova

Mișcarea Civică Europeană a decis constituirea Convenției Românilor din Republica Moldova. Valentin Dolganiuc, ex-viceprim-ministru, votant al Declaraţiei de Independenţă, susţine că iniţiativa vine în contextul „simţului responsabilităţii în faţa istoriei şi a înaintaşilor care şi-au sacrificat viaţa pe altarul naţional românesc”. „Mișcarea Civică Europeană, susţinută de deputaţii votanţi ai Declaraţiei de Independenţă, împreună cu un număr impunător de personalităţi cu contribuţii substanţiale la procesele de renaştere naţională, conştienţi de drama românilor din Republica Moldova, constituie Convenția Românilor din Republica Moldova”, a declarat Valentin Dolganiuc în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Convenția Românilor din Republica Moldova îşi fixează zece principii programatice. Printre acestea, recunoaşterea caracterului românesc al statului Republica Moldova; integrarea Republicii Moldova în spaţiul românesc şi european, iar reprezentanţilor grupurilor etnice de pe teritoriul Republicii Moldova să li se recunoască şi garanteze drepturile şi libertăţile democratice în conformitate cu modelele şi standardele europene. În manifestul Mișcării Civice Europene se mai arată că cea mai fezabilă cale de integrare a Republicii Moldova în spaţiul românesc şi european e semnarea unui tratat interstatal de fraternitate şi parteneriat strategic dintre Republica Moldova şi România. „Autorităţile de la Chişinău, în colaborare cu cele din România, vor elabora şi aplica un Program naţional de cultivare a identităţii naţionale româneşti de contracarare a propagandei imperiale, a românofobiei şi euro-fobiei, iar modelul statului de drept aplicat în statele membre ale UE devine prioritate a programului de guvernare”, se mai spune în manifest.

Ion Negrei, ex-viceprim-ministru, a menţionat că la 27 martie se împlinesc 103 ani de la semnarea, în 1918, a Declaraţiei de unire a Basarabiei cu România, un document care a determinat dezvoltarea naţională, democratică şi europeană a Republicii Moldova. „Revenirea la acest eveniment, şi lansarea Convenției Românilor din Republica Moldova este un simbol de subscriere la ce s-a întâmplat în spaţiul basarabean acum 103 ani. În spaţiul din Republica Moldova, dintre Prut şi Nistru, locuieşte o populaţie de identitate românească, pământul acesta este românesc, cultura, istoria, tradiţiile, toate sunt comune cu ale întregului neam românesc. Viitorul nostru şi viitorul populaţiei din acest spaţiu este alături de România şi în familia popoarelor europene”, a spus Ion Negrei.

Gheorghe Şalaru, ex-ministru, a remarcat că şi, după 30 de ani de independenţă, elitele, actorii politici din ţară continuă să acţioneze într-un spirit îngust, partinic şi în detrimentul intereselor cetăţenilor. După el, există multe probleme care rămân în afara agendei politice a ţării. „Ne lovim cu o criză sanitară profundă, cu o criză economică adâncă, suntem într-o criză politică. Când de fapt persoanele care se dau drept candidaţi la cele mai înalte funcţii de demnitate publică mimează sau nu vor să-şi asume responsabilitate pentru exercitarea suveranităţii statului, aşa cu ar fi trebuit conform jurămintelor. Cine este vinovat de această mizerie şi sărăcie? Cei mai recenţi vinoveţi sunt Partidul Socialiştilor, în frunte cu ex-preşedintele ţării, care a făcut prea puţin pentru ca să diminueze efectele pandemiei, crizei economice, depopularea Republicii Moldova şi resuscitarea acesteia”, a opinat Gheorghe Şalaru.

Anatol Ţăranu, ex-deputat,  votant al Declaraţiei de Independenţă, a completat că Convenția Românilor din Republica Moldova are ca obiectiv principal afirmarea şi consolidarea entităţii româneşti în spaţiul Republicii Moldova şi că se vor întreprinde toate măsurile pentru a implementa acest obiectiv, cu folosirea tuturor metodelor care sunt la îndemâna societăţii civile. Al doilea mare obiectiv, spune Anatol Ţăranu, e crearea unei platforme de coeziune a tuturor forţelor româneşti din spaţiul Republicii Moldova, de altfel foarte necesară pentru a apărea ca o forţă unică şi victorioasă la apropiatele alegeri parlamentare. Totodată, Convenția Românilor din Republica Moldova intenţionează să susţină plenar linia anti-corupţie în politica pe care o promovează preşedintele Maia Sandu. „Suntem totalmente de acord cu această linie politică şi aliaţii cei mai fideli a preşedintei în lupta cu corupţia. În timpul apropiat, Convenţia Românilor din Republica Moldova intenţionează să iniţieze o platformă de consultări cu toate forţele politice şi civice româneşti pentru a identifica formula cea mai reuşită de creare a unei liste naţionale electorale şi pentru a elabora strategia şi tacticile necesare ca această listă naţională să devină o realitate a viitorului Parlament”, a adăugat ex-deputatul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.