Criza sistematică în care se află instituţiile fundamentale ale statului şi situaţia economico deplorabilă nu pot fi soluţionate prin desemnarea unui Guvern şi în aceste condiţii, alegerile anticipate sunt inevitabile. De această părere sunt reprezentanţii Partidului Politic Mişcarea Populară Antimafie, care au făcut publică o petiţie prin care solicită societăţii civile să insiste pe modificarea legislaţiei electorale, pe motiv că în cazul unui scrutin, în condiţiile actualei legislaţii, forţele pro-ruse şi anti-europene pot obţine cu uşurinţă o majoritate constituţională.
Vicepreşedinta Mişcării, Daniela Bodrug, a declarat luni, 18 ianuarie, la o conferinţă de presă la IPN, că petiţia este adresată reprezentanţilor societăţii civile, liderilor de opinie, personalităţilor cu notorietate publică şi reputaţie ireproşabilă. Semnatarii petiţiei solicită societăţii civile să facă presiuni asupra deputaţilor pentru a modifica legislaţia şi a micşora pragului electoral. De asemenea, este solicitată modificarea componenţei Comisiei Electorale Centrale şi a Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Potrivit membrilor Antimafie, în cele două structuri trebuie să se regăsească profesionişti fără afiliere politică.
Daniela Bodrug a menţionat că la fel este nevoie de iniţierea unui dialog între instituţiile guvernamentale şi non-guvernamentale, pe de o parte, şi instituţiile europene, pe de altă parte, în scopul monitorizării procesului de pregătire către alegerile parlamentare anticipate şi crearea condiţiilor egale pentru concurenţii electorali.
Totodată, una dintre cerinţele petiţiei este publicarea imediată a datelor ultimului recensământ. „De ce insistăm atât de mult pe acest lucru? Pentru că la calcularea rezultatelor electorale se joacă foarte mult cu procentajul. În ajunul alegerilor parlamentare din 2014, în listele electorale s-au adăugat peste 400 de mii de cetăţeni. Având ascunse datele recensământului, CEC a jucat cu cifrele schimbând tabloul real al rezultatelor”, a menţionat vicepreşedintele Mişcării Antimafie.
„Această petiţie o vom transmite către ONG-uri. Sperăm că organizaţiile vor reacţiona la apelul nostru şi vor reuşi să adune atât ONG-urile, cât şi partidele politice la o masă rotundă la care să se dezbată proiectul de schimbare a condiţiilor desfăşurării unei campanii electorale”, a declarat Bodrug. Membrii Mişcării au amintit că o petiţie similară a fost înaintată în vara anului 2015 reprezentanţilor societăţii civile, însă, nu a fost obţinut niciun rezultat.