Mircea Snegur: Idealul de a crea un stat democratic a fost atins

Idealul de a crea un stat democrat, bazat pe drept, cu o economie de piaţă, a fost atins. Declaraţia aparţine primului preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public Radio Moldova, transmite IPN.

„Până în prezent am emoţii când îmi aduc aminte de marile adunări naţionale care ne-au adus libertatea şi independenţa. Deasupra acelei mulţimi se simţea cum pluteşte dorul de libertate. Apoi a fost obţinută şi independenţa Republicii Moldova, iar noi, fără prea multă experienţă, am fost puşi în situaţia să construim un stat de la zero. Este adevărat că a urmat după aceasta o lungă perioadă de tranziţie care pe unele segmente mai continuă până în prezent, dar nu este chiar aşa de uşor de edificat un stat de la zero”, a declarat Mircea Snegur.

Fostul şef de stat consideră că evenimentele care ţin de integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă o continuitate a mişcări de renaştere naţională. „Vectorul european a fost trasat încă la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Astfel, Republica Moldova păşeşte pe calea cea dreaptă, iar abolirea regimului de vize şi semnarea şi ratificarea Acordului de asociere cu UE demonstrează acest lucru”, a afirmat fostul preşedinte.

Mircea Snegur a mai spus că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va reprezenta faza finală a sarcinilor trasate cu 23 de ani în urmă. „Sunt convins că nivelul de trai va creşte simţitor, iar cei plecaţi vor reveni. Este adevărat că pe moment suntem măcinaţi de sentimente contradictorii, dar predomină cele pozitive. De asemenea, sunt convins, că oamenii s-ar putea convoca la o mare adunare naţională atunci, când va fi vorba de aderarea la UE”, a declarat primul preşedinte.

Fost activist al Partidului Comunist, Mircea Snegur a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova şi a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident. Fiind președinte al Sovietului Suprem al RSSM, în momentul critic din august 1989, a acceptat să susțină proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia universală a moldovenilor.

La 3 septembrie 1990, Mircea Snegur este numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al foste republici sovietice. De la 3 septembrie 1990, deține funcția de Președinte al Republicii Moldova, până la 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE