Mircea Geoană: Puterea interioară a românilor din țară și din afară este să îmbrățișăm Ideea Națională

Puterea interioară a românilor din țară sau din afara ei este dată de măsura în care vor avea capacitatea ca după peste 30 de ani de când și-au câștigat libertatea și la aproape 20 de ani de când au intrat în lumea euroatlantică să îmbrățișeze Ideea Națională și să vadă cu luciditate ce împiedică atingerea întregului potențialul. Declarația aparține secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană. „Toți aparținem unei singure națiuni față de care avem obligația să ne strângem rândurile și să‑i dăm șansa unui nou început”, menționează oficialul cu ocazia Zilei Naționale a României, care este marcată pe 1 decembrie, transmite IPN.

„Unirea cea Mare de la 1918 a devenit un proiect politic clar, gândit și pregătit cu răbdare, în așteptarea momentului favorabil, care a venit la timp, ca o vreme a culesului pentru rodul crescut din sămânța plantată de bonjuriștii de la 1848”, a notat secretarul general adjunct al NATO. Potrivit lui, revoluția de la 1848, Primul Război al Crimeii, Primul Război Mondial, invadarea Cehoslovaciei, căderea Zidului Berlinului, 11 septembrie 2001 – fiecare dintre aceste momente a deschis pentru România ferestre de oportunitate pe care politicienii de atunci le‑au putut exploata așa cum s‑au priceput ei mai bine.

Mircea Geoană mai spune că Mica Unire, Marea Unire, jocul dintre cele două Blocuri, comunist și capitalist din anii 1970, Consensul de la Snagov, care a condus la aderarea la NATO și la UE, au fost bornele aceluiași instinct al oportunității, de care au dat dovadă elitele românești de fiecare dată când contextul internațional a permis avansarea Proiectului Național.

„Însă, niciodată de-a lungul existenței României moderne nu am avut ca astăzi, mai mult decât o alianță militară, o apartenență la structuri de integrare atât de intime cu Occidentul. Dacă până la intrarea în NATO și în UE România – în diversele sale întrupări statale cu geometrie variabilă, în funcție de raportul de forțe între Marile Puteri – era mai degrabă o bucată importantă de geografie strategică, astăzi Occidentul instituțional este aici”, a menționat oficialul.

Pe 1 decembrie 2023 se împlinesc 105 ani de la Marea Unire, în urma căreia a apărut statul România. Cu acest prilej, Ministerul român al Apărării Naționale organizează la București Parada Militară Națională, la care participă și un contingent al Armatei Naționale a Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.