Mircea Geoană: Amenințarea nucleară a lui Putin este o încercare de intimidare psihologică

Amenințările nucleare sunt extrem de iresponsabile pentru o superputere nucleară precum este Rusia. Declarația aparține secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, după ce liderul de la Kremlin a lansat cea mai explicită amenințare nucleară de la începutul invaziei din 2022 în Ucraina. Mircea Geoană spune că retorica folosirii armei nucleare face parte din arsenalul Kremlinului de intimidare psihologică și nu vizează intenții reale, notează IPN.

În discursul său către națiune, rostit la 29 februarie, liderul rus, Vladimir Putin, a amenințat că: „forțele nucleare strategice sunt într-o stare de deplină pregătire pentru utilizare garantată”. În replică, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, califică declarațiile drept iresponsabile, menite să pună presiune psihologică pe întreaga omenire.

„Am văzut amenințări nucleare din partea liderilor ruși cel puțin de la începutul războiului de acum doi ani. Este extrem de iresponsabil pentru o superputere nucleară precum Rusia, care are obligația de a da dovadă de reținere. Face parte din arsenalul său de intimidare și presiune psihologică. Este un discurs care ține mai mult de logica intimidării psihologice decât de intenții reale”, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul unui interviu acordat cotidianului „El País”.

Înaltul oficial NATO spune că este puțin probabil ca Rusia să transforme în realitatea amenințările de utilizare a armei nucleare. Potrivit lui Mircea Geoană, Kremlinul înțelege care vor fi consecințele unui astfel de gest nesăbuit.

„Nu vedem nicio amenințare iminentă a Rusiei de a folosi aceste arme. Dar aceste declarații sunt, în sine, foarte periculoase, pentru că erodează încrederea. Rusia cunoaște consecințele unui astfel de pas. Este modul său grandilocvent de a ataca Occidentul, ca atunci când descrie războiul pe care l-a început în Ucraina drept un război al civilizațiilor sau când susține că Occidentul încearcă să distrugă Rusia, ceea ce este total absurd”, a afirmat înaltul oficial NATO.

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, declanșând războiul din Ucraina, Vladimir Putin a estimat greșit capacitatea de rezistență a poporului ucrainean și a adus în componența NATO două state noi: Suedia și Finlanda, Suedia fiind țara care a renunțat la neutralitate după mai bine de 200 de ani.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.