Reprezentanţi ai minorităţilor etnice acuză conducerea Republicii Moldova că nu le asigură condiţii pentru integrare în societate şi nici nu ţine cont de opiniile lor privind anumite probleme din societate. Acuzaţiile au fost lansate în cadrul emisiunii „Fabrika”, de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.
Preşedintele Comunităţii bulgarilor din Republica Moldova, Fiodor Sabii, susţine că minoritatea bulgarilor reprezintă o forţă de stabilitate în sudul ţării, bulgarii nu doresc autonomie şi vor doar ca Taraclia să fie păstrat ca raion. „Noi ne dorim convieţuirea paşnică în cadrul statului suveran şi independent Republica Moldova. Altceva e că autorităţile de la Chişinău nu ţin cont de opiniile şi doleanţele minorităţilor etnice şi nici nu vor să caute şi să găsească soluţii pentru rezolvarea problemelor noastre. Timp de 23 de ani nicio guvernare nu a găsit de cuviinţă să se consulte cu poporul. Să luăm acelaşi Acord de asociere cu UE, care a provocat atâtea controverse în regiunea de Sud a Republicii Moldova. Dacă conducerea statului ar fi venit din timp să dialogheze cu oamenii despre acest document, să le explice, astăzi nu ar fi fost această situaţie tensionată. Sau să luăm problema studierii limbii de stat. Personal m-am adresat la mai mulţi premieri pe parcursul anilor privind un program de stat de studiere a limbii române în localităţile bulgare, dar nu s-a luat nici o atitudine. Limba rusă este limba de studiu pentru comunitatea bulgară”, a spus Sabii.
Olga Goncearova, preşedintele Uniunii popoarelor din Republica Moldova, de asemenea consideră că autorităţile moldoveneşti nu iau atitudine faţă de problemele şi doleanţele minorităţilor etnice. „Adesea încercările noastre de a ne exprima opinia sunt catalogate ca separatiste. Nu e frumos. Minorităţile etnice sunt discriminate. Există şi problema predării limbii române pentru alolingvi, care este predată după metodologia care se predă vorbitorilor de limbă română. În multe localităţi populate de alte etnii nici nu există profesori de română. Statul nu trebuie să uite că din rândurile minorităţile etnice de aici au fost personalităţi celebre care au făcut lucruri foarte frumoase pentru această ţară”, a spus Goncearova.
Preşedintele Centrului naţional al romilor, Nicolae Radiţa, la fel şi-a exprimat nemulţumirea faţă de autorităţi. „Există multe probleme în domeniul educaţiei pentru minorităţile etnice. În ultimul timp au început să fie închise şcolile din satele populate compact de anumite minorităţi. Copiii care, de exemplu, au studiat mai mulţi ani în limba ucraineană, sunt impuşi să studieze în limba rusă sau în română. Am analizat programele electorale ale mai multor concurenţi electorali şi nu am găsit nicăieri ceva ce s-ar referi la soluţionarea problemelor minorităţilor etnice”, a declarat Radiţa.
Reprezentantul minorităţii iudaice, Ian Feldman, susţine că în ultimul timp în societate moldovenească s-au înteţit acţiunile cu caracter antisemit, iar autorităţile statului nu iau atitudine. „Atacul de sărbătoarea evreiască Hanuca, construcţia unei spălătorii lângă monumentul victimelor Holocaustului, protestul recent cu slogane jignitoare în adresa evreilor, apariţia în mass-media a diferitor mesaje jignitoare pentru comunitatea noastră, sunt lucruri destul de grave. Şi este obijduitor faptul că autorităţile statului nu au luat nicio atitudine”, a conchis Feldman.