Minorii delicvenţi vor frecventa şcoala
De la 1 septembrie, în cele patru izolatoare de detenţie a minorilor din R. Moldova vor fi inaugurate clase de instruire, unde vor fi predate obiecte identice cu cele ale şcolilor cu profil general. În acest sens, Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) al Ministerului Justişiei (MJ) în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Tineretului (MET) şi cu susţinerea tehnică a Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a organizat miercuri, 20 august, cursul de instruire pentru un grup de psihologi, educatori şi profesori cu genericul “Organizarea procesului instructiv-educativ pentru minorii aflaţi în conflict cu legea”, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit viceministrului Justiţiei, Nicolae Eşanu, instruirea minorilor în condiţiile de detenţie este o prioritate a timpului, fiindcă după expirarea termenului de detenţie minorii se trezesc la libertate fără cunoştinţe elementare, rămânănd cu mult în urma semenilor lor la capitolul instruire. La ora actuală, afirmă sursa citată, sistemul penitenciar trece de la conceptul condiţiilor dure pentru delicvenţi, la crearea unor sisteme umanizate de detenţie. Viceministrul confirmă că deocamdată nu există rezultate notorii în acest sens din cauza lipsei surselor financiare, dar speră că situaţia va putea fi schimbată. Un prim pas în acest sens este suportul acordat de UNICEF, care face posibilă instruirea copiilor din cele 4 izolatoare de detenţie din Chişinău, Bălţi, Cahul şi Rezina, spune Nicolae Eşanu. El susţine că, începând cu 1 ianuarie 2009, va fi necesar de soluţionat problema finanţării cadrelor didactice care vor activa în aceste şcoli. Totodată, viceministrul şi-a expus speranţa că aceste noi instituţii de învăţământ vor oferi elevilor cunoştinţe mai bune decât a atestat chiar el la Gimnaziul nr.2 de la Colonia pentru minori din Lipcani.
Potrivit viceministrului, este necasară studierea profundă a obiectelor generale, dar şi a limbii române şi a limbilor străine.
La rându său, reprezentantul UNICEF în R. Moldova, Ray Virgilio Torres, a comunicat asistenţei că şi-a pus o mare speranţă în acest proiect, fiindcă în marea lor majoritate copiii delicvenţi au nevoie de suportul celor vârstnici pentru a părăsi lumea în care s-au trezit din sărăcie, necunoaştere, influenţă negativă sau altor fenomene sociale. Unul din acesta, foarte grav, este în opinia lui Ray Virgilio Torres consumul de alcool al tinerilor şi neimplicarea statului în oprirea acestui proces prin aplicarea metodelor stricte. “În Moldova consumul de alcool nu este conceput ca o problemă gravă, dar anume el generează comportamentul agresiv al minorilor şi implicarea lor în comiterea infracţiunilor”, spune sursa citată.
Potrivit reprezentantului UNICEF, pe umerii psihologilor, educatorilor şi profesorilor care vor preda în aceste şcoli se pun probleme dificile, care pot fi soluţionate doar respectând dreptul copiilor la instruire şi implicând în acest proces persoane cu funcţii de răspundere. “UNICEF va continua să acorde sprijin în implementarea acestui şi altor proiecte. O facem pentru că suntem siguri că lucrurile în Moldova se vor schimba spre bine”, a mai spus Ray Virgilio Torres.
În cele 4 şcoli procesul educaţional va dispune de o anumită flexibilitate: realizarea cu succes a unui nivel de studii va da posibilitatea transferului în grupul de nivel superior. Totodată, grupurile vor fi formate luându-se în considerare particularităţile psihologice ale minorilor, vor fi depistate tendinţele constructive ale deţinuţilor, motivele predominant pozitive. Metodologia predării-învăţării-evaluării se va baza pe pedagogia constructivistă, vor fi aplicate metode interactive, de învăţare prin comunicare, activităţi frontale îmbinate cu cele de grup şi individuale.
Anul de studiu va dura între 1 septembrie şi 30 mai, cursurile fiind desfăşurate în două semestre separate prin vacanţa de iarnă.