Ministrul moldovean de Externe va prezenta un discurs de la tribuna Naţiunilor Unite
Ministrul moldovean de Externe va prezenta un discurs de la tribuna Naţiunilor Unite, în cadrul Segmentului Înalt al sesiunii a 61-a a Adunării Generale (AG) a ONU, care se va desfăşura în perioada 25-26 septembrie. Prezentarea discursului delegaţiei R. Moldova este preconizată pentru dimineaţa zilei de 26 septembrie.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), agenda delegaţiei moldoveneşti mai include o serie de întâlniri ale ministrului de Externe Andrei Stratan cu reprezentanţi ai unor instituţii şi organizaţii americane, precum şi participarea la Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor GUAM şi, respectiv, la Reuniunea GUAM-SUA.
Pe ordinea de zi a sesiunii curente sunt înscrise 154 de puncte, grupate pe arii tematice, conform mandatului AG, principalele fiind menţinerea păcii şi securităţii internaţionale; creşterea economică şi dezvoltarea durabilă; drepturile omului; dezarmarea şi controlul armamentelor; promovarea justiţiei şi a dreptului internaţional.
Unul dintre punctele care vor fi dezbătute de AG se referă la chestiunea conflictelor “îngheţate” din zona Marii Negre şi din sudul regiunii caucaziene şi, implicit, la consecinţele lor asupra păcii si securităţii internaţionale.
Adunarea Generală a ONU a adoptat decizia de a include acest punct adiţional pe agenda sesiunii la solicitarea statelor membre GUAM. Pentru includerea acesteia au votat reprezentanţii a 16 state, 15 s-au pronunţat împotrivă, iar 65 s-au abţinut.
Potrivit Ministerului rus de Externe, acest pas este contraproductiv, urmărind scopul de a surpa formatul existent în reglementarea conflictelor din Transnistria, Karabahul de Munte, Abhazia şi Osetia de Sud, unde Federaţia Rusă participă activ.
Într-o declaraţie a preşedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin, se precizează că scopul eforturilor în cadrul ONU îl constituie nu schimbarea actualului format al negocierilor privind reglementarea problemei transnistrene sau renunţarea la propunerile constructive avansate la diferite etape ale procesului de negocieri, ci informarea veridică a întregii comunităţi mondiale despre situaţia în zonele conflictelor îngheţate, inclusiv în Transnistria, despre natura şi perspectivele soluţionării definitive a acestui conflict. În declaraţia menţionată, şeful statului şi-a exprimat speranţa că pe această cale se va reuşi consolidarea tuturor eforturilor comunităţii internaţionale şi asigurarea reglementării paşnice, echitabile şi definitive a problemei transnistrene.