Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, susține că pe 30 iulie 2019 a fost emisă o primă încheiere a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care fostului premier Vlad Filat i-a fost redus termenul de ispășire a pedepsei, pentru condiții de detenție inumane și degradante. O doua hotărâre a fost emisă de aceeași judecătorie pe 12 octombrie, prin care i-a mai fost redus termenul, la fel pentru condiții inumane. Peste o lună, pe 12 noiembrie, în ziua căderii Guvernului, șeful interimar al Penitenciarului nr. 13 a înaintat în instanța de judecată un demers prin care a solicitat eliberarea condiționată din detenție.
Informațiile au fost prezentate după ședința Consiliului Suprem de Securitate, transmite IPN. Potrivit ministrului, Vlad Filat nu a ispășit două treimi din pedeapsă, așa cum s-a invocat în demersul înaintat de șeful interimar al penitenciarului. „Vă amintesc că domnul Filat a fost condamnat la nouă ani de pușcărie. Domnia sa a fost deținut circa patru ani de zile și s-a tratat de către șeful Penitenciarului nr. 13 că dânsul ar fi stat mai mult de două treimi din termenul de nouă ani de zile. Deci e o matematică simplă – patru ani, nouă ani – nu știu cum s-a ajuns la două treimi. Dar asta este o întrebare pe care noi o vom clarifica”, a declarat ministrul.
Potrivit lui Fadei Nagacevschi, la baza demersului șefului penitenciarului a stat un proces verbal emis de către o comisie care examinează astfel de cazuri și ia o decizie în acest sens. Ministrul spune că a analizat componența comisiei și a constatat că au fost efectuate mai multe modificări în rândul membrilor – pe 19 august 2019, 21 august și pe 13 septembrie. „Nu vreau să spun că s-a făcut totul intenționat, dar apar foarte și foarte multe suspiciuni”, a remarcat ministrul.
Fadei Nagacevschi a mai spus că, astăzi, vor avea loc mai multe schimbări în cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Justiției, inclusiv demiteri.
Și președintele Igor Dodon a făcut referire la acest subiect, declarând că „eliberarea lui Vlad Filat a fost pregătită de către fosta guvernare”. „Există foarte mari dubii la legalitatea acestei decizii”, a declarat șeful statului, menționând că aceasta poate fi atacată.