Ministrul în exerciţiu: Anul agricol 2015 a fost unul dificil

Anul 2015 a fost unul destul de dificil pentru agricultorii din Republica Moldova. Din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile din acest an, a fost înregistrată o recoltă mai mică la toate culturile, comparativ cu anii precedenţi. Ministrul în exerciţiu al agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, a declarat pentru IPN, că în pofida recoltelor mai mici din acest an, cauzate de secetă, securitatea alimentară şi furajeră a ţării au fost asigurate.

„Producătorii agricoli, în special cei de legume, fructe şi struguri, au avut posibilitatea să comercializeze produsele la preţuri mai avantajoase .Dacă ne referim la struguri tehnici, am avut o calitate bună, în aşa fel încât producătorii de vinuri să aibă în stocuri deja vinuri calitative din roada anului 2015”, a declarat Ion Sula.

Ministrul a mai menţionat că în anul 2015, unele companii nu au avut posibilitatea să-şi exporte produsele pe piaţa din Federaţia Rusă din cauza embargourilor. În schimb, a început diversificarea pieţelor, astfel încât producătorii şi exportatorii au început să exporte în mai multe ţări ale Uniunii Europene.

La capitolul restanţe, Ion Sula a spus că în anul 2015, subvenţiile nu au fost achitate integral. Oficialul se arată optimist şi spune că agricultorii care nu au beneficiat de plata subvenţiilor în acest an, urmează să le primească anul viitor.

În sectorul zootehnic, situaţia a rămas aceeaşi. „Avem un şeptel de animal la nivelul anului trecut,este important ca în perioada de iarnă şi până în vară să menţinem acest şeptel ca să nu diminuăm din numărul de animale pe care le avem statistic în Republica Moldova”, a spus Ion Sula.

Pentru anul 2016, ministerul îşi propune să continue procesul de modernizare a sectorului agroalimentar, să substituie importul de produse agroalimentare cu produse autohtone şi să suplinească fondul de subvenţionare a agricultorilor. La fel, o prioritate pentru minister este organizarea fermierilor mici şi mijlociii într-un mediu de afaceri, pentru omogenizarea produselor şi mărirea veniturilor în zonele rurale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.