Ministrul francez de externe: Moldova e aproape nu doar geografic și istoric

Republica Moldova și Uniunea Europeană vor adopta în scurt timp o nouă agendă de cooperare, axată pe acordul de asociere între părți și orientată spre aprofundarea relațiilor. Ne așteaptă noi planuri și realizări concrete, a anunțat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, în cadrul briefingului comun cu Jean-Yves Le Drian, ministru pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, specificând că „în prezent Moldova și Franța sunt atât de aproape cum nu au fost niciodată”, transmite IPN.



Nicu Popescu a numit „istorică” vizita la Chișinău a omologului său francez, care este prima după 2014 încoace. Invocând întâlnirea Maiei Sandu la Paris cu președintele Emanuel Macron la început de an, șeful diplomației moldovenești a relevat dinamizarea raporturilor și a vorbit despre intențiile Agenției franceze de dezvoltare de a susține în Moldova proiecte de mediu, aprovizionare cu apă potabilă și irigare, eficiența energetică.

Totodată, Franța este disponibilă să participe în modernizarea tronsonului de cale ferată Chișinău – Ungheni. Acest deziderat, a spus Nicu Popescu, a fost fixat în declarația comună a celor doi miniștri, la fel ca și „angajamentul de cooperare între Înalta Autoritate franceză pentru transparența vieții publice (HATVP) și Agenția Națională pentru Integritate (ANI)”, pe segmentul reformării justiției și combaterii corupției.

Ministrul moldovean de externe a mulțumit pentru intenția Franței de a impulsiona în Republica Moldova, țară membră a OIF, susținerea formării cadrelor didactice moldovenești, inclusiv prin politica de acordare a statutului de francofon unor licee bilingve și de oferire a burselor de mobilitate pentru profesori.

Referindu-se la agenda europeană a Republicii Moldova, Nicu Popescu a relevat voința fermă țării de a amplifica cooperarea cu UE, de „a avea o cooperare mai profundă, care să se extindă pe noi domenii: mediul, digitalizarea, reformarea serviciului public, securitatea, inclusiv, cea regională.



La rândul său, oficialul francez a subliniat că pentru Franța și celelalte țări-partenere este o noutate excelentă voința Moldovei de a-și scrie propriul destin, de a se regăsi pe calea reformelor democratice. „Chiar dacă UE e preocupată de legături pe alte continente, Moldova este aproape. Această proximitate este nu doar geografică și este legată nu doar pe plan istoric. În prezent, de stabilitatea Republicii Moldova, de capacitatea ei de a lua decizii suverane, de progresul democratic astăzi depinde în mare parte și echilibrul în Europa noastră comună”, a accentuat șeful diplomației franceze.

Cu ocazia aflării ministrului său la Chișinău, Franța ș-ai reafirmat sprijinul său deplin pentru stabilitatea Republicii Moldova, consolidarea statului de drept, lupta împotriva corupției și consolidarea democrației, transformările benefice stabilității europene și necesare implementării Acordului de Asociere între Republica a Moldovei și Uniunea Europeană.

Jean-Yves Le Drian a numit ambițios programul de reforme lansat de președintele Maia Sandu și dat asigurări de susținere a acestuia din partea Franței, precum și a efortului omologului său moldovean Nicu Popescu „de a ancora Republica Moldova în Europa. Îl vom susține și în aplicarea acelor planuri care sunt prevăzute în acordul de asociere, în special ce țin de justiție și combaterea corupției”, a spus ministrul francez.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.