În primele opt luni ale anului curent, bugetul consolidat şi de stat a fost executat pe partea de venituri în proporţie de 98,5%. Nu poate fi vorba despre nicio gaură în buget, a declarat ministrul finanţelor, Anatol Arapu, comentând afirmaţiile predecesorului său, Veaceslav Negruţa.
„Problema este că nu se execută cheltuielile la timp, conform planurilor stabilite. În special nu se execută la timp compartimentul de cheltuieli în proiectele investiţionale, atât cele finanţate din surse bugetare, cât şi din sursele donatorilor externi. Nu sunt organizate la timp licitaţiile de achiziţionare a materialelor şi lucrărilor, se tergiversează. Valorificarea mijloacelor financiare disponibile rămâne a fi pe ordinea de zi”, a subliniat ministrul.
Anatol Arapu a mai spus că cei trei furnizori de servicii de telefonie mobilă au plătit deja pentru licenţele obţinute recent (echivalentul în lei moldoveneşti a 62,5 milioane de euro, n.r.), astfel bugetul dispune de bani pentru a-şi onora cheltuielile prioritare, inclusiv pentru majorările de salarii pentru pedagogi şi alte categorii de bugetari. Guvernul va propune rectificări la bugetul de stat pe anului curent, care vor permite plata compensaţiilor pentru producătorii agricoli.
Concluzionând cele spuse, ministrul finanţelor nu vede de unde s-ar putea lua gaura de 8,5 miliarde de lei în buget, până la sfârşitul anului, despre care anunţa Negruţa. În ceea ce priveşte situaţia financiară pentru anul viitor, ministrul a fost mai puţin optimist. El a spus că proiectul Legii bugetului pe 2015 a fost elaborat şi va fi în curând prezentat. Dar nu aceasta este problema. În noul an se vor resimţi toate restricţiile impuse de Federaţia Rusă la importul unor produse din Republica Moldova şi mulţi agenţi economici nu vor fi în stare să plătească impozitele. Greu va fi şi pentru că e complicată situaţia în regiune, în ţările partenere ale Moldovei, în Ucraina şi în alte ţări, declarat Anatol Arapu.
Recent, fostul ministru al finanţelor Veaceslav Negruţa, care a activat în guvernul proeuropean, a publicat pe blogul său o analiză în care spune că în bugetul ţării se creează o gaură de circa 8,5 miliarde de lei, similară celei din 2009, când la putere a venit actuala guvernare. Premierul Iurie Leancă a apreciat, într-un interviu, că aceste calcule sunt deplasate, dar a spus că Ministerul Finanţelor trebuie să vină cu concretizările de rigoare.