Ministrul finanţelor: Ceea ce a preluat de la guvernarea anterioară aminteşte mai mult de un sac de datorii, decât de un buget
Exagerarea cadrului macroeconomic, pus în baza bugetului pentru 2009, supraestimarea veniturilor şi angajamentele „sociale” asumate pe parcursul anului, fără suport financiar – sunt principale cauze ce au determinat situaţia actuală dificilă a bugetului şi a finanţelor publice în ansamblu, a declarat într-o conferinţă de presă Veaceslav Negruţă, noul ministru al finanţelor, citat de Info-Prim Neo.
„Ceea ce a preluat de la guvernarea anterioară aminteşte mai mult de un sac de datorii, decât de un buget”, a apreciat ministrul. El a spus că pentru 8 luni ale anului în curs executarea bugetului ce cifrează la puţin mai mult de 50%, deşi se raportau alte cifre.
„S-a făcut foarte simplu, graficul este extrem de interesant, în lunile ianuarie, februarie şi martie executarea bugetului a fost sută la sută, în continuare a intervenit un mic decalaj între veniturile acumulate şi cheltuieli, iar ce nu se executa se preciza în planul de încasări pe următoarele luni şi totul ce arunca pe ultima lună, luna decembrie”, a menţionat Veaceslav Negruţă.
El a mai spus că în bugetul de stat au fost preconizate pentru salarizare 600 mln lei, iar majorările aprobate pe parcursul anului nu au acoperire financiară. În ansamblu, cheltuielile BPN fără acoperire financiară ce cifrează la 2,8 mlrd lei.
Restanţele plăţilor fiscale la BPN constituie 1,33 mlrd lei. Deşi pe parcursul amnistiei fiscale au fost anulate restanţe de peste 4,5 mlrd lei , dintre care o bună parte puteau fi colectate, efectul nu se vede. Au sporit de 6,5 ori şi datoriile creditoare ale BPN comparativ cu începutul anului.
Potrivit noului ministru, bugetul a pierdut suportul din partea partenerilor de dezvoltare, inclusiv 15 mln dolari de la BM în proiectul de reabilitare a drumurilor, precum şi o serie de finanţări nerambursabile (granturi) de la donatorii externi.
Datoria de stat internă sporeşte cu fiece zi şi deficitul bugetar pe 2009 tinde să atingă 14% din PIB (8,4 mlrd lei).
Agenda imediată, propusă de ministrul finanţelor, include prezentarea şi adoptarea rectificărilor la bugetul pe 2009, revizuirea cadrului de resurse şi cheltuieli, elaborarea unui proiect de buget pe 2010, bazat pe indicatori macroeconomici reali.
Alte acţiuni la fel de importante sunt: conlucrarea cu partenerii de dezvoltare pentru atragerea asistenţei externe şi asigurarea unui management financiar adecvat stării de lucruri create în instituţiile publice.