Ministerul Educaţiei îşi propune să lanseze un nou regulament de selectare a managerilor şcolari, care va viza în primul rând revizuirea fişei de post a managerilor şcolari. Despre aceasta a declarat ministrul educaţiei, Maia Sandu, în cadrul unei şedinţei. Potrivit ministrului, managerul trebuie să se ocupe mai mult de aspecte de finanţare, de politica privind resursele umane, transmite IPN.
„Trebuie să investim foarte mult în aceşti oameni, pentru că ei nu au învăţat ce înseamnă managementul financiar şi resurse umane. Avem nevoie de un sistem instituţionalizat de formare, inclusiv în instituţiile pedagogice trebuie să existe asemenea cursuri unde oamenii pot să se instruiască”, a spus ministrul.
Maia Sandu a spus că nu este de acord cu situaţia actuală, când circa 30% dintre managerii şcolari sunt numiţi pe viaţă. „Mă întreb cum poţi să responsabilizezi un om de rezultate dacă nu ai niciun instrument?”, a spus ministrul, precizând că o ide ar fi ca o dată la 5 ani să aibă loc un concurs pentru ocuparea acestei funcţii, deoarece concursul presupune competiţie.
Maia Sandu a spus că problema cadrelor didactice în Republica Moldova este una foarte serioasă. Ultimul recensământ din 2012 a arătat că 18% dintre cardele didactice sunt persoane de vârstă pensionară şi 8% sunt persoane de vârstă pre-pensionară, ceea ce demonstrează că în curând în jur de 26% dintre cadrele didactice vor fi de vârsta pensionară.
Tot o problemă o constituie şi faptul că actualmente 21% din cadrele didactice predau două discipline care nu sunt conexe şi printre aceştia sunt profesori care predau până la 7 discipline.
Ministrul a spus că sectorul educaţional este neatractiv din mai multe motive: salarii mici, condiţii de lucru nesatisfăcătoare, nu există un sistem bun de promovare în carieră. Ministrul a subliniat în acest sens că trebuie să fie revizuită modalitatea de salarizare, modalitatea de atestare şi trebuie să existe un sistem de promovare în carieră, care să fie atractiv.