Ministrul educaţiei: Cursul „Educaţia civică” a fost introdus la sugestia profesorilor
Cursul „Educaţia civică” – care, începând din acest an şcolar, va fi predat obligatoriu în clasele I-XII – a fost introdus în programa şcolară la sugestia cadrelor didactice. Recomandările au fost expuse la conferinţe metodice, susţine Larisa Şavga, ministrul interimar al educaţiei şi tineretului.
„Acest curs a existat şi până în acest an de studiu, dar se preda cu începere din clasa a V. Am simţit necesitatea să-l extindem pe toată verticala învăţământului preuniversitar”, a spus presei Larisa Şavga, fără să se refere la motivele acestei decizii sau la rezultate scontate.
Ana Guţu, prim-vicerector al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, a spus într-o emisiune radio că introducerea cursului „Educaţia civică” în programa şcolară, în principiu, nu e o decizie rea, însă, este nevoie de curriculum adecvat pentru acest curs.
Mai mulţi profesori au declarat, inclusiv în presă, că lozincile sterile şi ideologizate nu ajung la inima copiilor.
În ce priveşte cursul „Educaţie moral- spirituală”, Larisa â Şavga a spus că acesta se va preda în continuare, facultativ, în clasele I –IV, conform celor două concepte: unul ştiinţific şi altul religios. Ea a precizat că nu au fost reduse numărul de ore la acest curs, aşa cum de insinuează.
Totodată, ministrul a spus că se intenţionează revizuirea în ansamblu a programei şcolare către începutul anului de studii 2010 – 2011.
Organizaţii creştine au cerut Ministerului Educaţiei şi Tineretului să completeze cursul „Educaţia civică” cu module preluate din educaţia creştin-ortodoxă şi, totodată, să elaboreze o politică clară şi încurajatoare a predării disciplinei „Educaţia creştin-ortodoxă”.
Anterior într-o conferinţă de presă, profesorul de religie, Ghenadie Valuţă, preşedintele asociaţiei „Pro Ortodoxia”, a spus că lucru care deranjează în cursul „Educaţia civică” este că, „deşi pretinde a fi unul moralizator, nu conţine morală creştin-ortodoxă”.