Ministrul economiei: Donatorii sunt deschişi să ofere Moldovei finanţare în condiţii avantajoase
Guvernul de la Chişinău manifestă o deschidere maximă pentru atragerea capitalului extern în economie. În condiţiile în care şi structurile financiare internaţionale sunt predispuse să sprijine Republica Moldova, este necesar de a majora capacitatea sectorului real al economiei de a obţine şi asimila investiţii, a comunicat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, la o masă rotundă privind oportunităţile de finanţare a sectorului real.
„În prezent există o deschidere din partea donatorilor multilateralişi bilaterali de a oferi Republicii Moldova resurse financiare în condiţii avantajoase. În acest context, este necesar să fie revăzut de către bănci instrumentarul de evaluare, precum şi de acoperire a riscurilor de creditare. Pe de altă parte, trebuie să avem grijă ca agenţii economici să devină finanţabili, adică să poată prezenta băncilor planuri de afaceri viabile şi să poată valorifica eficient resursele alocate”, a subliniat vicepremierul, citat de Info-Prim Neo.
Valeriu Lazăr a comunicat în context că va fi capitalizat Fondul de garantare, "decizie importantă în special pentru acei antreprenori care nu au istorii de creditare". Aproape 1,5 milioane de dolari din cele 24 de milioane acordate suplimentar de Banca Mondială pentru proiectul „Ameliorarea competitivităţii în Republica Moldova”(acordul a fost ratificat săptămâna trecută de către parlament - n.r.) vor fi orientate spre cofinanţarea serviciilor de consultanţă, necesare antreprenorilor pentru a-şi dezvolta un plan de afaceri şi pentru a pregăti dosarele de finanţare.
„Pe date de 24 martie, când la Bruxelles va avea loc şedinţa Consiliului donatorilor pentru Moldova, noi vom solicita resurse ca să putem dubla această sumă pentru dezvoltarea serviciilor de consultanţă. Avem nevoie de a oferi aceste servicii de consultanţă şi pentru faptul că unele ramuri, de exemplu ramura vitivinicolă sau cea a construcţiilor, nu vor putea ieşi din impas fără o restructurare profundă, fără o schimbarea în organizarea producţiei. Noi vom cofinanţa aceste servicii de consultanţă, dar e necesară şi contribuţia agenţilor economici”, a subliniat ministrul economiei.
La masa rotundă s-a vorbit şi despre faptul că Ministerul Economiei a iniţiat crearea Consiliului consultativ/participativ pentru modernizare şi dezvoltare, la care vor participa autorităţile, asociaţiile sectoriale, Asociaţia Investitorilor Străini, patronatele, precum şi companiile de consultanţă. În cadrul acestei formule urmează să fie dezbătute cele mai stringente probleme în calea exportului şi a investiţiilor. De asemenea, direcţiile specializate ale Ministerului Economiei vor lansa un mecanism de comunicare on-line cu companiile de consultanţă, precum şi de informare rapidă a acestora asupra deciziilor şi proiectelor care vizează businessul şi investiţiile, se precizează într-un comunicat de presă al ministerului.