Ministrul de stat Victor Bodiu susţine că guvernul nu are de gând să lase în subordinea sa publicaţiile „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”
Stoparea procedurii de lichidare a publicaţiilor de stat „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova” nu înseamnă că guvernul doreşte ca acestea să revină la situaţia de mai înainte, adică să fie subordonate executivului, a declarat într-un interviu la Radio Moldova ministrul de stat Victor Bodiu, citat de Info-Prim Neo.
„Considerăm că este un anacronism ca guvernul să aibă în subordinea sa organe de presă, să dicteze politica editorială şi faptul acesta a fost constatat şi de Consiliul Europei când, în 2005, a recomandat guvernului de pe atunci (comunist – n.r) să deetatizeze aceste publicaţii. Problema este că deetatizarea nu a însemnat o privatizare a acestor publicaţii, ci o transmitere a lor cu titlu gratuit unor agenţi economici privaţi. Mai mult decât atât, prin hotărâre de guvern, statul a plătit în contul datoriilor pe care le aveau publicaţiile respective peste 1 milion de lei din buget. Adică, în loc ca staul în calitate de proprietar să obţină, precum e firesc, de la privatizare un beneficiu, el a mai plătit 1 milion de lei”, a subliniat ministrul.
Victor Bodiu a precizat că prin stoparea procedurii de lichidare a celor două publicaţii nu se urmăreşte altceva decât restabilirea legalităţii. „Actualul guvern prin decizia aprobată, la modul practic, va prelua în gestiune patrimoniul care a fost transmis nelegal unor agenţi economici privaţi. Şi aici mă refer, în primul rând, la mărcile comerciale „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”, a spus Victor Bodiu.
Ministrul de stat s-a referit şi la perspectiva de activitate a acestor publicaţii. „ Vreau să subliniez că, în niciun caz, guvernul actual nu are de gând să intervină pe piaţa mediatică din Republica Moldova, să editeze ziare, sau să se implice printr-un oficios în mass-media din ţară. Mass-media a demonstrat că este una bună, că poate discerne şi, mai nou, poate chiar dă demită din funcţie demnitari care manifestă un comportament neadecvat. După ce va fi restabilită legalitatea şi proprietatea înstrăinată ilegal va fi înapoiată guvernului, publicaţiile respective vor fi vândute sau transmise în folosinţă unor agenţi economici privaţi contra unei plăţi. S-ar putea ca aceşti agenţi economici să fie şi cei care gestionează în prezent publicaţiile respective, dacă vor fi învingători ai concursului care va fi anunţat de executiv, adică dacă oferta lor va fi cea mai atractivă ”, a mai spus Victor Bodiu.
Procedura de deetatizare a publicaţiilor „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”, iniţiată în 2005, a fost stopată prin decizie de guvern la 24 februarie curent.