Ministrul Alexei Buzu: Părinții copiilor cu dizabilități au nevoie de susținere

Pentru a îmbunătăți dialogul cu autoritățile, în fiecare structură de asistență socială va fi desemnat un ombudsman informal al părinților copiilor cu dizabilități. Această persoană va reprezenta interesele copiilor și familiilor lor, facilitând comunicarea și susținerea acestora. Inițiativa a fost prezentată la un club de presă de către ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu. Oficialul a comunicat că în centre de plasament sunt 640 de copii cu dizabilități severe. Chiar dacă au parte de îngrijire de specialitate și sunt vizitați de părinți, cel mai prielnic mediu de dezvoltare a copiilor este în familie, în comunitate, nu într-un centru de plasament. De aceea, aceste familii trebuie susținute, transmite IPN.

Ministrul a subliniat că în societate mai persistă încă prejudecăți că persoanele cu dizabilități ar trebui izolate, neacceptate și fără acces la infrastructură și transport adecvat. Aceste stereotipuri trebuie combătute pentru a crea o societate mai incluzivă.

Deși mai sunt prea multe cazuri de abandon al copiilor, mortalitatea la naștere a scăzut. „Am investit foarte mult în medicina neonatală. Spre exemplu, se face screening la mai multe mame gravide, se identifică din timp anumite probleme. Multe elemente de prevenție se implementează și avem mai puține asemenea situații”, a spus Alexei Buzu.

În perioada septembrie 2022 – august 2023, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și UNICEF au oferit ajutor financiar și servicii sociale prin intermediul serviciului „Sprijin pentru familiile cu copii”, prevenind astfel separarea copiilor de părinți și alte situații de risc în cazul a peste 14 mii de familii și 34 de mii de copii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.