Ministrul agriculturii pleacă la Moscova ca să discute despre vinurile moldoveneşti

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a luat notă de declaraţia Serviciului Federal pentru Supraveghere în Domeniul Protecţiei Drepturilor Consumatorilor şi Bunăstării Omului al Federaţiei Ruse (Rospotrebnadzor), cu referire la calitatea producţiei vitivinicole din Moldova. Ţinând cont de interesul comun al promovării produselor moldoveneşti pe piaţa rusă, respectiv, de importanţa majorării exporturilor în această ţară, inclusiv, a producţiei vitivinicole, problemele existente vor fi discutate cu oficialităţile ruse în cadrul preconizatei vizite oficiale a ministrului Vasile Bumacov la Moscova, în luna august curent, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, pe parcursul ultimilor ani au fost întreprinse un şir de măsuri în vederea perfecţionării mecanismului de control al calităţii produselor vinicole. Printre acestea, se înscrie şi semnarea Memorandumului cu asociaţiile vitivinicole din Republica Moldova, conform căruia producătorii şi-au asumat responsabilitatea de a produce vinuri de calitate şi de a le promova pe pieţele de desfacere.

Prin semnarea Memorandumului a fost luată decizia în vederea reglementării fabricării vinurilor cu denumire de origine, indicaţie geografică, care presupune cel mai riguros control al produsului din partea statului pe întreg fluxul tehnologic, începând de la plantaţiile viticole până la produsul finit, destinat consumului uman. În acest scop este în proces de instituire Oficiul Naţional al Viei şi Vinului.

Circa 80% din întreprinderile vinicole moldoveneşti exportatoare au implementat sisteme de management al calităţii producţiei (ISO 9001 şi 22000), iar laboratoarele acestora au fost recent atestate şi acreditate de către Centrul Naţional de Acreditare. În ultimii ani sistemul de supraveghere şi control în Republica Moldova s-a fortificat.
Pe parcursul anului curent, 29 de întreprinderi vinicole şi-au exportat producţia pe piaţa rusă, atingând un nivel de vânzări de peste 23 milioane de euro. În această perioadă nu a parvenit nici un semnal din partea Serviciului Rospotrebnadzor privind ofensivitatea produselor vinicole din Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.