Ministrul agriculturii: Noile rigori de selectare a beneficiarilor de subvenţii nu înseamnă nicidecum birocratizarea procesului
Condiţiile de subvenţionare din anul curent şi priorităţile stabilite în domeniu impun noi rigori de selectare a potenţialilor beneficiari de subvenţii, a declarat marţi, 9 martie, într-o conferinţă de presă. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Valeriu Cosarciuc.
„Nu este vorba de o birocratizare a procedurii de obţinere a subvenţiilor. Se face ordine în acest domeniu, deoarece au fost timpuri când subvenţiile se acordau la prima solicitare, unii agenţi economici beneficiau de ele de două-trei ori pe an şi nu se cunoştea cum exact sunt utilizaţi banii", a subliniat ministrul, citat de Info-Prim Neo.
Valeriu Cosarciuc a spus că ministerul şi-a propus să stimuleze producătorii care înregistrează succese şi că Regulamentul privind modul de utilizare a mijloacelor Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli prevede mai multe criterii de selectare a beneficiarilor. Printre acestea ministrul a evidenţiat criteriul competitivităţii, care presupune organizarea unui concurs. Solicitanţii de subvenţii vor trebui să prezinte un plan de afaceri, în care să-şi descrie intenţiile. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare îşi propune să ofere subvenţii unui număr cât mai mare de producători, chiar dacă acest lucru înseamnă sume mai mici pentru fiecare.
„Două dintre condiţii au fost mai mult comentate, atât de presă, cât şi unii experţi independenţi. Este vorba de apartenenţa beneficiarilor la asociaţiile de produs pe profil. Noi nu vrem să atentăm la independenţa producătorilor, dar asocierea este unul din puţinele modalităţi de a soluţiona problemele producătorii, cum ar fi lipsa pieţelor de desfacere şi preţurile la produsele agricole. Cu referire la cealaltă condiţie, s-au găsit persoane care au spus că nu este nevoie ca producătorii să aibă o anumită pregătire profesională. Ei pot benefica de instruire, încheind contracte cu firmele de consultanţă. Poziţia noastră este că fără cunoştinţe nu vom putea dezvolta o agricultură performantă”, a declarat Valeriu Cosarciuc.
În fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli sunt prevăzute 300 de milioane de lei pentru 10 direcţii de subvenţionare. Banii vor fi gestionaţi de Agenţia de Intervenţii şi Plăţi, care va încheia un contract cu beneficiarul şi va monitoriza utilizarea subvenţiilor conform destinaţiei. În afară de acesta, în buget sunt prevăzute 30 de milioane de lei pentru compensaţii în legătură cu majorarea accizelor la motorină (de la 750 la 1150 de lei). Potrivit unor estimări prealabile, suma care va reveni la un hectar va fi de 95 de lei.