Ministrul agriculturii: Moldova nu va reuşi să valorifice cotele UE la exportul produselor de origine animală nici în următorii doi ani
Nici anul acesta şi nici în următorii doi ani, Moldova nu va exporta produse de origine animală pe piaţa comunitară şi nu va valorifica cota la exportul acestor produse, acordată de UE. Declaraţia aparţine ministrului agriculturii, Valeriu Casarciuc, citat de Info-Prim Neo.
„Există o procedură bine stabilită: după ce se încheie misiunea Direcţiei generale de inofensivitate a produselor de origine animală din cadrul Comisiei Europene / DG SANCO/ se oferă o perioadă de trei ani, în care ţara care vrea să opereze exporturi pe piaţa comunitară trebuie să îndeplinească un plan de măsuri, elaborat în baza recomandărilor făcute misiune”, a precizat ministrul.
„Misiunea DG SANCO a fost mai demult în Moldova, dar planul de măsuri a fost elaborat nu demult, în noiembrie. Guvernarea precedentă a trâmbiţat mult că noi trebuie să valorificăm aceste cote şi că există posibilităţi, dar au făcut mai nimic”, a declarat Valeriu Cosarciuc.
El a mai spus că printre măsurile din plan, care în sfâşit a fost elaborat, se înscrie înzestrarea laboratoarelor de testare a producţiei de origine animală, a laboratorului sănătăţii animalelor, care e în proces de reconstrucţie.
Foarte importantă în acest context e şi situaţia întreprinderilor de procesare a producţiei de origine animală. Ele urmează să-şi restructureze sistemele de asigurare a inofensivităţii produselor , în conformitate cu cerinţele impuse de sistemul de management al calităţii ISO 22000 sau grupului de standarde HACCP.
UE a acordat Moldovei cote la exportul de carne, produse din carne şi mezeluri, precum şi de ouă de pasăre. Mai înainte ouăle de pasăre se exportau pe piaţa României, dar după intrarea acesteia în UE, exporturile au fost stopate. Specialiştii sunt de părere că, la prima etapă, Moldova ar putea exporta pe piaţa comunitară conserve din carne şi ouă de pasăre.