Ministrul agriculturii, audiat în Parlament

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturi și industriei alimentare, spune că în ultimii ani agricultura a fost afectată de mai mulți factori negativi, unul dintre ei fiind războiul provocat de Rusia în Ucraina. Cel mai mult au avut de suferit crescătorii și producătorii de cereale. De-a lungul anilor, Republica Moldova nu a reușit să crească industria procesatoare, fiind o țară în exclusivitate producătoare și exportatoare de materie primă. Declarațiile au fost făcute în cadrul audierilor din Parlament, transmite IPN.

Potrivit vicepremierului, războiul din Ucraina a reconfigurat toate căile logistice de export din Republica Moldova. Până în februarie 2022, până la 75% din exporturile de cereale se realizau prin porturile din Ucraina. Ele au fost redirecționate pe căile terestre, provocând cozi imense și scumpiri pentru logistică. De asemenea, este vorba despre prăbușirea prețurilor la cereale, majorarea prețurilor la inputuri, scumpiri la carburanți etc.

În acest context, spune Vladimir Bolea, autoritățile au venit cu un șir de măsuri pentru a susține țintit agricultorii afectați. S-au alocat 200 de milioane de lei pentru a sprijini agricultorii micro și mici care au semănat culturi în toamna lui 2022. Cel mai recent, statul a identificat și alocat 50 de milioane de lei pentru cei mai afectați agricultori de seceta din anul 2023, practic toți din sudul țării. Cererile pentru ajutoare pot fi depuse la AIPA deja de astăzi.

Ministrul agriculturi și industriei alimentare a fost invitat în Parlament pentru audieri de către un deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate. Propunerea a fost susținută practic în unanimitate, inclusiv de către opoziție. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și cei neafiliați au criticat măsurile autorităților pentru sectorul agricol.

„Ministerul Agriculturii nu trebuie să se ocupe doar de achitarea banilor către agricultori, ci trebuie sa facă politici și, dacă politicile sunt corecte, atunci și țara este aprovizionată cu produse alimentare și securitatea alimentară este asigurată”, a declarat deputatul socialist Radu Mudreac.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.