Miniştrii de Externe ai Suediei şi Lituaniei despre protestele din Chişinău

Guvernul trebuie să fie atent la doleanţele cetăţenilor care protestează în stradă. De această părere sunt Linas Linkevičius, ministrul afacerilor externe al Lituaniei şi Margot Wallström, ministrul de externe al Suediei, într-un interviu oferit pentru emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite  IPN.

Credem că cetăţenii s-au pronunţat împotriva fraudelor şi a corupţiei. Cei care au ieşit în stradă aveau drapele europene, ceea ce le denotă aspiraţiile europene. Este salutabil. În UE nu există loc pentru fraude şi corupţie”, a spus  Linas Linkevičius.

Şeful diplomaţiei letone şi-a exprimat speranţa că evenimentele nu vor derula în forma unui „maidan” similar celui de la Kiev. „Această acţiune masivă de protest a avut loc şi din cauza că nu există o comunicare suficientă dintre Guvern şi cetăţeni. Să sperăm că Guvernul va fi atent la revendicările protestatarilor şi lucrurile nu se vor termina cu un maidan”, a spus oficialul leton.

Linas Linkevičius a mai spus că Guvernul de la Chişinău ar trebui e să facă tot posibilul ca să implementeze reforme pentru a-şi putea continua parcursul european. „Noi susţinem Republica Moldova. Dar statul nu trebuie să se joace cu implementarea reformelor. Succesul nu vine d la sine, trebuie de muncit mult. Depinde de voi, dacă veţi obţine statutul de candidat, lucru care la sigur nu se va întâmpla mâine sau săptămâna viitoare”, a declarat ministrul de externe al Lituaniei.

Margot Wallström consideră că ceia ce i-a făcut pe cetăţeni să se adune în stradă sunt corupţia şi fraudele comise. „Cetăţenii trebuie să fie în centrul atenţiei. Sistemul oligarhic trebuie demontat”, a spus oficialul sudez.

Margot Wallström a precizat că vizita sa la Chişinău urmăreşte două scopuri – de sprijin şi de inspectare. „Noi am venit cu un mesaj de sprijin. Dar am venit şi pentru inspectare, să vedem ce s-a realizat din sarcinile puse de UE. Noi vom continua să sprijinim Republica Moldova, vom fi prietenii ei, însă mai aveţi foarte mult de făcut”, a spus şeful diplomaţiei suedeze.

Linas Linkevičius şi Margot Wallström au efectuat o vizită la Chişinău luni, 4 mai.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE