Miniştrii de externe ai OSCE încurajează avansarea negocierilor 5+2

Consiliul ministerial al OSCE, care s-a desfăşurat în perioada 8 şi 9 decembrie, la Hamburg, a adoptat o Declaraţie cu privire la negocierile de reglementare a conflictului transnistrean în formatul 5+2. În document, statele participante ale OSCE reiterează necesitatea de a obţine o soluţionare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a conflictului transnistrean, având la bază suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional şi un statut special pentru regiunea transnistriană, care va garanta pe deplin drepturile politice, economice şi sociale ale populaţiei, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă remis de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene se menţionează că negocierile pe textul declaraţiei ministeriale au fost moderate de Preşedinţia germană a OSCE cu participarea delegaţiilor din partea Federaţiei Ruse, Ucrainei, Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene şi Republicii Moldova, reprezentată de vicepremierul Gheorghe Bălan.

În Declaraţie este subliniată necesitatea de a înregistra progrese concrete în toate cele trei coşuri ale agendei de negocieri – chestiuni social-economice, aspecte de drept, umanitare, drepturile omului, precum şi reglementarea cuprinzătoare inclusiv aspecte instituţionale, politice şi de securitate. În acest sens a fost salutată reluarea, în acest an, a procesului de negocieri în formatul 5+2 prin organizarea rundei substanţiale de la Berlin.

Declaraţia îndeamnă părţile să se angajeze în negocieri, sub auspiciile Preşedinţiei austriece a OSCE (2017), în cadrul formatelor de negocieri existente şi în conformitate cu parametri agreaţi la nivel internaţional. De asemenea, Declaraţia salută abordarea comună şi activă a mediatorilor şi observatorilor, fiind încurajată continuarea coordonării eforturilor şi utilizării potenţialului colectiv al acestora, pentru înregistrarea progresului în procesul de reglementare cuprinzătoare a conflictului transnistrean.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.