Miniștrii de externe ai Moldovei și Italiei au semnat o Declarație pentru asistența refugiaților

Miniștrii de externe ai Moldovei și Italiei au semnat o Declarație pentru asistența refugiaților din Ucraina. Aflat în vizită la Chișinău, ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Italiei, Luigi Di Maio, a reiterat sprijinul ferm al Italiei pentru Guvernul Republicii Moldova și și-a exprimat solidaritatea deplină față de autoritățile și cetățenii moldoveni, transmite IPN.

„În această perioadă de trei decenii, țările noastre au stabilit niște legături foarte strânse, o relație strategică de prietenie, bazată pe respect comun pentru valorile europene. Mi-aș fi dorit desigur că aceste discuții și această vizită să fi avut loc într-un context și pe timp de pace, dar evident că în prezent întregul nostru continent, regiunea noastră, trece prin niște momente tragice pentru istoria noastră, a tuturor. Și, evident, în discuțiile pe care le-am avut ne-am referit la acest context regional dificil. Din partea noastră am reiterat sprijinul pentru suveranitatea, integralitatea teritorială a Ucrainei, în frontierele internațional recunoscute și am pledat pentru oprirea imediată a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu, ministrul al afacerilor externe al Republicii Moldova, la conferință de presă comună cu omologul italian, susținută după semnarea Declarației.

Vicepremierul a apreciat solidaritatea Italiei față de Republica Moldova, care se confruntă cu un val imens de refugiați. De la începutul războiului din Ucraina, în țară au intrat peste 300 de mii de refugiați, iar peste o sută de mii au rămas aici. Și cifra este foarte mare. Raportată la numărul populației moldovenești, reprezentă 4%. „În gestionarea acestei crize umanitare într-adevăr avem nevoie de sprijin și simțim acest sprijin, inclusiv din partea Italiei și a altor state ale Uniunii Europene. Acest sprijin și solidaritate desigur are o dimensiune politică și am semnat o Declarație comună între guvernele noastre, între țările noastre, care exprimă determinarea de a lucra împreună la activități de asistență medicală, psihologică, juridică oferită refugiaților”, a notat șeful diplomației moldoveneșt

Nicu Popescu a mai spus că a discutat cu ministrul italian și noi posibilități de cooperare în domeniul economic și fortificarea parteneriatelor în domeniul afacerilor. Italia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova, comerțul dintre cele două state cifrându-se la circa 600 de milioane de euro. „Noi mizăm și sperăm că Italia va continua să sprijine aspirațiile europene ale noastre, așa cum a făcut-o și până acum. Suntem o țară europeană, o societate europeană, avem o istorie europeană, o limbă europeană și locul nostru este în Uniunea Europeană”, a mai spus ministrul de externe în contextul cererii de aderare la UE pe care Republica Moldova a depus-o recent.

Luigi Di Maio a declarat că Italia își dorește să ajute Moldova în mod structurat. „Îmi face plăcere să anunț că, prin intermediul Fondului pentru migrații al Ministerului italian al afacerilor externe, am dezvoltat un proiect de zece milioane de euro împreună cu Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați, ce va fi axat pe nevoile minorilor și a femeilor. Proiectul se concentrează pe consolidarea sistemului de azil din Republica Moldova, pe instruirea operatorilor locali și îmbunătățirea capacităților de asistență și înregistrare șa frontieră”, a notat ministrul italian. „Împreună cu ministrul Popescu am putut consemna o armonie profundă în ceea ce privește condamnarea fermă a agresiunii extrem de grave și nejustificate a Federații Ruse împotriva Ucrainei și în exprimarea unei profunde solidarități și apropierii de poporul ucrainean și instituțiile sale”, a menționat oficialul italian.

În altă ordine de idei, Luigi Di Maio a amintit că în acest an sunt marcați 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Italia și Republica Moldova. „Relațiile noastre bilaterale sunt excelente, atât pe plan economic, cât și politic. Și dorim să le consolidăm în continuare. Împărtășim necesitatea aprofundării dialogului politic bilateral și din aceste considerente l-am invitat pe ministrul Popescu să efectueze o vizită la Roma până la sfârșitul acestui an”, a mai spus ministrul italian.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.