Ministra de interne și trei deputați, pe lista oficialilor interziși în Rusia

Pe lista oficialilor de la Chișinău cărora li s-a interzis intrarea în Federația Rusă se numără ministra afacerilor interne, Ana Revenco, precum și deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, Oazu Nantoi și Lilian Carp. Ultimul a comentat decizia, declarând că este o reacție frustrată a Moscovei după ce a fost interzisă intrarea în Republica Moldova pentru anumiți funcționari, transmite IPN.

„Să fie clar pentru toată lumea – eu nu am de gând să merg în Federația Rusă atât timp cât în Federația Rusă este regimul criminal al lui Putin. Acest regim criminal care a atacat Ucraina și care a adus Ucrainei pierderea a zeci de mii de vieți omenești, economie distrusă, o țară practic distrusă. Am condamnat și voi condamna în continuare acțiunile de terorism pe care le face Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Deputatul a menționat că nu este pentru prima dată când Rusia a comis acțiuni ostile față de Republica Moldova și a încercat să folosească inclusiv instrumente economice, sub formă de embargouri etc. Interdicția de intrare în Rusia pentru Lilian Carp, dar și pentru ceilalți colegi, a fost aplicată pentru că ei sunt autorii unor inițiative legislative de a interzice separatismul. Iar în raport cu ministra de interne s-a acționat astfel pentru că Poliția de Frontieră nu a permis intrarea unor funcționari în Moldova întrucât nu era clar scopul acestora, a mai spus parlamentarul.

Ministerul rus de externe l-a convocat marți pe ambasadorul moldovean, Lilian Darii, comunicându-i despre faptul că un angajat al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova a fost declarat persona non grata. Totodată, partea rusă a comunicat despre faptul că a interzis intrarea în Federația Rusă pentru mai mulți oficiali din Republica Moldova ca răspuns la declarațiile lor antirusești făcute cu regularitate. De asemenea, ca răspuns la faptul că Chișinăul a decis să se alăture sancțiunilor Uniunii Europene împotriva cetățenilor ruși.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.