Ministerul Sănătăţii se pregăteşte să înfrunte cel de-al doilea val de gripă pandemică
Ministerul Sănătăţii (MS) se pregăteşte să înfrunte cel de-al doilea val de gripă pandemică, preconizat pentru luna aprilie. În acest sens, este planificată vaccinarea a 1,1 mln persoane din grupurile de risc, transmite Info-Prim Neo.
Viceministrul Sănătăţii, Mihai Magdei, a comunicat în cadrul unei conferinţe de presă, că primele 50 de mii din cele 400 de mii de doze de vaccin contra virusului gripal A(H1N1), oferite de România, vor ajunge joi-vineri în R. Moldova. Un grup special creat din cadrul MS va examina vaccinurile, prescripţiile, modul de utilizare, după care, într-o zi-două, va începe vaccinarea.
O altă partidă de 400 mii de doze au fost donate R. Moldova de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Primul grup care urmează a fi vaccinat sunt circa 60 de mii de lucrători medicali. După sosirea celorlalte tranşe vor fi vaccinaţi copiii până la 2 ani, femeile gravide şi alte grupuri de risc.
Magdei spune că nu poate fi vorba de vaccinarea întregii populaţii. Nici o ţară din lume, nici chiar cele mai bogate, nu-şi pot permite vaccinarea integrală a populaţiei. Cu atât mai mult că vaccinul contra gripei pandemice de tip nou nu există în cantităţi suficiente, fiindcă producerea nu asigură cererea.
De aceea, în paralel, vor fi efectuate toate măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor, vor fi aplicate toate măsurile antiepidemice. Vaccinul este un element integral al procesului de luptă cu gripa, spune viceministrul. Vaccinarea a cel puţin 800 de mii de populaţie va permite, în aprilie, diminuarea riscurilor de îmbolnăviri.
Comitetul Antiepidemiologic a decis că, până la ora actuală, nu există motive pentru a declara stare de epidemie în R. Moldova.