Ministerul rus de externe acuză SUA și UE de implicare în treburile interne ale Moldovei

Ministerul rus de externe susține că Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană se implică în procesele politice interne ale Moldovei, iar angajamentul politic al acestora contribuie la o polarizare și mai mare a societății moldovenești. În context, le recomandă celor două entități, să se abțină de la a se amesteca în treburile interne ale Moldovei și să nu depășească normele de etică diplomatică, transmite IPN.

Într-un comentariu al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, se menționează că, săptămâna trecută, oficialii occidentali și-au continuat încercările de a se amesteca în treburile interne ale Republicii Moldova. Motivul a fost adoptarea de către Parlamentul Moldovei, la 23 aprilie, a Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, în care deputații și-au exprimat dezacordul cu decizia Curții privind existența condițiilor pentru dizolvarea Parlamentului. Un alt motiv a fost anularea de către parlamentari a deciziei din 2019 privind numirea actualului președinte al Curții Constituționale.

În comentariu se mai arată că președintele Consiliului European Charles Michel și înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate Josep Borrell și-au exprimat „îngrijorarea” în legătură cu aceste decizii imediat după adoptarea lor, văzând în ele „un atac asupra independenței Curții Constituționale" și asupra „ordinii constituționale” în Moldova, care este o republică parlamentară. Șeful delegației UE în Moldova, Peter Michalko, ambasadorul SUA, Derek Hogan, precum și ambasadele mai multor state membre ale UE în Moldova, inclusiv România și Olanda, nu au rămas deoparte.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, în mod semnificativ, în timp ce solicită Parlamentului Republicii să respecte deciziile Curții Constituționale, reprezentanții SUA și UE par să refuze să arate același respect față de acțiunile legislatorilor moldoveni. „O astfel de selectivitate în evaluări confirmă încă o dată că vectorul geopolitic al Chișinăului este mai important pentru ei decât „valorile democratice” pentru care se pronunță”, se menționează în comunicat.

La sfârșitul săptămânii trecute, cu voturile deputaților PSRM și Platformei Pentru Moldova, a fost anulată Hotărârea Parlamentului de numire a Domnicăi Manole în calitate de judecător la Curtea Constituțională, fiind numit în funcția de judecător constituțional Boris Lupașcu. În aceeași zi, președintele Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate, în cadrul căruia le-a solicitat conducătorilor organelor de forță să nu se lase antrenați în acțiuni anticonstituționale. De asemenea, șefa statului i-a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile sub aspectul infracțiunii de „uzurpare a puterii în stat”. Ca urmare a sesizării depuse de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, vineri seara Curtea a suspendat hotărârea Parlamentului privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecător CC și cea privind numirea lui Boris Lupașcu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE