Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei propune instituirea unei indemnizaţii unice de şcolarizare, pentru elevii care merg în clasa întâi. Un proiect de lege în acest sens urmează să fie înaintat Guvernului, iar după ce va fi aprobat de către executiv, va fi înaintat spre votare şi Parlamentului. Ministerul propune ca legea să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014, transmite IPN.
Modul de stabilire şi plată a indemnizaţiei va fi precizat într-un regulament aprobat de către Guvern. Ministerul propune ca indemnizaţia unică să fie stabilită în cuantum egal cu valoarea monetară a coşului minim de bunuri necesare pentru şcolarizarea copilului în primul an de studii, în baza calculelor prezentate de către Biroul Naţional de Statistică.
Indemnizaţia va fi achitată părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor, atât persoanelor asigurate social, cât şi celor neasigurate. Banii pentru indemnizaţii vor fi alocaţi prin intermediul bugetului asigurărilor sociale de stat.
În prezent doar copiii din familiile social-vulnerabile şi familiile cu mulţi copii primesc ajutor financiar pentru şcolarizare. Suma este stabilită de către autorităţile locale, în dependenţă de sursele financiare disponibile în fondurile locale de susţinere socială a populaţiei.
Anual în clasa întâi merg circa 30 de mii de copii.