Ministerul Justiţiei susţine o eventuală tranzacţie de împăcare între Guvernul de la Chişinău şi Societatea Română de Televiziune
Ministerul Justiţiei de la Chişinău susţine că nu torpilează revenirea Societăţii Române de Televiziune (SRTV) cu programul TVR1 în spaţiul mediatic al Republicii Moldova şi acceptă reglementarea amiabilă a cazului aflat pe rol la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al ministerului.
Ministerul Justiţiei precizează că nu gestionează frecvenţele din spaţiul audiovizual al Republicii Moldova şi nu poate interveni în niciun mod în procedurile de gestionare sau de distribuire a acestora. „Gestionarea frecvenţelor ţine de competenţa Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), iar partea tehnică de gestionare a emiţătoarelor pe frecvenţele de stat este în sarcina Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (MTIC)”, se arată în comunicatul Ministerului Justiţiei. Ministerul Justiţiei are tangenţe cu acest caz doar în contextul procedurilor în care este antrenat Guvernul Republicii Moldova în faţa CEDO, se mai spune în comunicat.
SRTV a formulat o plângere la CEDO după ce dosarul de anulare a deciziei CCA din 31 iulie 2007 privind scoaterea la concurs a frecvenţei pe care o deţinea SRTV, a fost pierdut în instanţele moldoveneşti. Ministerul Justiţiei precizează că hotărârea Curţii Supreme de Justiţie din 10 iulie 2008, prin care CCA a avut câştig de cauză, este în vigoare. „Până când nu se va expune CEDO în acest caz, se prezumă că actele administrative contestate sunt valabile şi produc efecte juridice. Având în vedere faptul că există o hotărâre irevocabilă a CSJ, care statuează asupra legalităţii actelor CCA privind frecvenţa SRTV, este imposibil de a retrage frecvenţa dată de la actualul titular”, se mai arată în comunicatul Ministerului Justiţiei.
Deoarece procedurile în faţa CEDO sunt de lungă durată, SRTV a iniţiat în octombrie 2009 o procedură de reglementare amiabilă, pe care Ministerul Justiţiei a acceptat să o urmeze, în vederea revenirii TVR1 în spaţiul audiovizual al Republicii Moldova. Ministerul Justiţiei informează că este gata să încheie o tranzacţie de împăcare între Guvern şi SRTV imediat ce părţile în acest dosar (SRTV, CCA, MTIC) vor identifica o soluţie acceptabilă pentru ele.
„Menţionăm că această procedură de reglementare amiabilă a fost agreată şi de Agentul Guvernului român la CEDO. În cadrul acestei proceduri, Agentul Guvernamental moldovean la CEDO a iniţiat consultaţii cu părţile implicate în proces SRTV, CCA şi MTIC pentru a identifica soluţia tehnică care ar permite revenirea TVR1 în Republica Moldova”, se mai arată în comunicatul Ministerului Justiţiei.
Retransmiterea TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova a fost sistată în septembrie 2007.