Ministerul Justiției propune spre consultări publice un proiect de lege care prevede măsuri și servicii destinate copiilor cu comportament deviant, care au săvârșit o faptă prevăzută de legea penală sau contravențională, dar nu sunt pasibili de răspundere. Secretarul general Anatolie Munteanu a spus la briefingul săptămânal al ministerului că inițiativa vine să acopere un gol legislativ și prevede crearea unui serviciu de plasament pentru copiii delicvenți, ceea ce nu a fost până acum, transmite IPN.
Proiectul de lege stabilește instituțiile responsabile, măsurile și serviciile destinate copiilor aflați în conflict cu legea. „ Până acum nu a fost niciun serviciu social pentru educarea și lucrul continuu cu această categorie”, a spus Anatolie Munteanu.
Astfel, copiii care sunt în conflict cu legea vor fi supravegheați mai strict, vor fi obligați să frecventeze școala și să acceseze serviciile sociale specializate de zi. Vor urma, după caz, tratamente medicale, consiliere sau psihoterapie. Le va fi interzis să meargă în anumite locuri și să mențină legături cu anumite persoane. În cazul în care menținerea în familie a copilului delincvent nu va fi posibilă sau dacă acesta nu își va îndeplini obligațiile stabilite prin măsura supravegherii specializate, se va dispune aflarea lui în cadrul unui serviciu de plasament.
Potrivit lui Anatolie Munteanu, începând cu 2009, a sporit fenomenul delicvenței juvenile. Se constată o creștere semnificativă a infracțiunilor comise de către minorii sub vârsta de 13 ani, de la 1,7% în 2009, la 2,2%. Numeric, e vorba de 1490 de copii.