Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că are o viziune clară despre dezvoltarea segmentului feroviar, pe termen scurt prioritățile sunt axate pe redresarea imediată a situației economice. Totodată, plata salariilor reprezintă o prioritate pentru actuala conducere a întreprinderii Calea Ferată din Moldova. „Înțelegem greutățile prin care trec feroviarii astăzi”, a menționat Mircea Păscăluță, secretar de stat în domeniul transporturilor la MIDR, într-un mesaj video, transmite IPN.
Potrivit lui, căile ferate trebuie să fie atractive atât pentru transportul de marfă, cât și pentru transportul de pasageri. În acest sens, s-a reușit aducerea fondurilor externe pentru reabilitarea infrastructurii feroviare.
„Noi trebuie să creăm o întreprindere sustenabilă din punct de vedere economic. În acest sens, în următorii ani, întreg tronsonul feroviar de bază va fi reabilitat, ceea ce înseamnă o viteză de deplasare mai mare și creșterea atractivității căilor ferate. Pe termen scurt, prioritățile noastre sunt axate pe redresarea imediată a situației economice”, a declarat Mircea Păscăluță.
Secretarul de stat a spus că se lucrează încontinuu ca să fie optimizate cheltuielile căilor ferate. Anul trecut, s-a reușit diminuarea cu 100 de milioane de lei a cheltuielilor care erau la întreprindere. Bunurile care nu sunt utilizate în activitatea operațională urmează să fie valorificate, iar cheltuielile care nu țin de activitatea operațională urmează să fie eliminate.
„Vom digitaliza și vom eficientiza un șir de procese, astfel încât căile ferate să devină sustenabile din punct de vedere economic. Viziunea strategică și acțiunile de moment ne vor ajuta să transformăm Căile Ferate într-o întreprindere independentă economic”, a adăugat secretarul de stat.
Vineri, 14 februarie, angajații întreprinderii Calea Ferată din Moldova, organizați de Federația Sindicală a Feroviarilor, au ieșit în stradă să-și ceară salariile restante, pe care nu le-au mai primit de 5-6 luni. Pe lângă restanțe, muncitorii de la Calea Ferată se plâng și pe salariile mici, susținând că „sunt cele mai mizere din sectorul bugetar”.