Ministerul Finanțelor: Parametrii bugetari pentru municipiul Chișinău nu s-au redus, ci majorat

Parametrii bugetari aprobați în Legea bugetului de stat pentru anul 2024, pentru bugetul municipal Chișinău, nu s-au redus, ci s-au majorat. Astfel, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău pentru 2024 s-a majorat cu circa 39,5 milioane de lei, față de parametrii care se conțineau în prima circulară din luna august 2023. Precizările sunt făcute de Ministerul Finanțelor, drept răspuns la declarațiile primarului capitalei, Ion Ceban, transmite IPN.

„În legătură cu acuzațiile primarului general al municipiului Chișinău referitoare la circulara privind aprobarea Legii bugetului de stat, Ministerul Finanțelor amintește că acest document în fiecare an este transmis imediat după ce Legea bugetului este publicată în Monitorul Oficial, respectând reglementările cadrului legal, din Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale. Această Circulară are caracter informativ privind măsurile ce urmează a fi întreprinse de către autoritățile locale urmare a adoptării și publicării Legii bugetului de stat pentru anul 2024”, susține Ministerul Finanțelor, într-un comunicat de presă.

În ceea ce privește politica bugetar fiscală pentru anul 2024, ministerul susține că Legea a fost aprobată în iulie 2023, respectând toate procedurile de consultare publică.

O zi mai devreme, primarul capitalei Ion Ceban, a declarat că municipiul Chișinău contribuie cu 23 de miliarde de lei virați în bugetul de stat, iar înapoi primește 2,8 miliarde de lei, adică aproximativ 13%. „Declar cu toată responsabilitatea, refuzul autorităților centrale de a redirecționa ceea ce de drept este a Primăriei Chișinău, a locuitorilor capitalei, prin suport financiar, și obligarea Primăriei Chișinău de a realiza proiecte dictate de partidul de guvernământ, fără acoperire financiară, obligă autoritățile capitalei să recurgă la optimizări de cheltuieli în noul an. Repet, doar în ultimul an și jumătate, această guvernare nocivă a pus pe umerii Chișinăului o povară financiară de peste 1,3 miliarde de lei”, a spus primarul Ion Ceban.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.