Ministerul Finanţelor a lansat consultări publice cu societatea civilă şi cu mediul academic privind instituirea Consiliului Fiscal – o instituţie independentă, care ar monitoriza şi evalua politicile bugetar-fiscale şi performanţa fiscală, transmite IPN.
Lituania, Serbia, Slovacia sunt ţări în care Consiliul Fiscal funcţionează de mai mulţi ani şi s-a afirmat pozitiv. „Vom analiza practicile care există în aceste şi alte ţări, de asemenea trebuie să vedem implicaţiile de cost şi resurse umane, pe care le presupune instituirea Consiliului Fiscal”, a spus ministrul finanţelor, Octavian Armaşu.
Dumitru Budianschi, director de programe la Centru Analitic Independent Expert-Grup, a spus că, dacă se va decide instituirea unui asemenea Consiliu, acesta trebuie să fie independent. „De unde vor fi luaţi cei 10 experţi ce ar trebui să fie incluşi în acest Consiliu? Nu este de neglijat nici problema remunerării acestora, dacă vrem ca aprecierile Consiliului Fiscal să fie credibile şi independente”, a remarcat expertul.
Atât expertul, cât şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor au menţionat segmentele capacităţile cărora urmează neîntârziat să fie fortificate. Potrivit lor, este necesară consolidarea competenţelor Ministerului Finanţelor privind gestionarea proceselor bugetare anuale şi pe termen mediu, precum şi cele de gestionare a datoriei publice şi public garantate. De lucru este şi pe dimensiunea care se referă la întreprinderile de stat şi societăţile pe acţiuni cu capital majoritar de stat. Ministerul Finanţelor a venit cu o veste bună: din 2017 va fi lansat un proiect, susţinut de Banca Mondială, privind îmbunătăţirea guvernării corporative la întreprinderile de stat şi societăţile pe acţiuni cu capital majoritar de stat.