Ministerul Educaţiei a constituit Consiliul Naţional al Elevilor. Potrivit ministrului educaţiei în exerciţiu, Maia Sandu, este foarte important ca elevii să fie implicaţi, chiar de la treapta primară, în procesul de autogestionare, transmite IPN.
Consiliul Naţional al Elevilor va fi format din 25 de elevi din clasele a IV-XI-a, din toate regiunile ţării, cu vârste şi merite diferite. Dacă un elev nu are cele mai bune rezultate la disciplinele de învăţământ, însă are alte merite şi este susţinut de colegi, poate face parte din consiliu. Acesta se va convoca trimestrial, în timpul vacanţelor, pentru a discuta cu angajaţii şi conducerea ministerului problemele care îi preocupă pe elevi, în special cele legate de accesul şi calitatea educaţiei. De asemenea, elevii vor menţine legătura online cu structurile ministerului pentru a oferi feedback atunci când vor fi elaborate proiecte de legi sau alte acte normative.
„Ministerul îşi propune să asculte tinerii. Au fost instituţionalizate mecanismele care solicită directorilor instituţiilor de învăţământ preuniversitar, directorilor instituţiilor de învăţământ municipale şi raionale, dar şi cadrelor Ministerului Educaţiei să asculte şi să ia în serios opinia celor 366 de mii de elevi ai Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu, la o conferinţă de presă. Pe lângă Consiliul Naţional al Elevilor, fiecare instituţie de învăţământ va fi obligată să-şi formeze propriul consiliu şcolar.
Membrii Consiliului Naţional al Elevilor vor fi recrutaţi prin concurs, iar procedura va fi efectuată anual. Anul acesta concursul va fi desfăşurat în perioada 1 aprilie-15 mai. Dosarul care va fi depus la minister va conţine: CV-ul şi o scrisoare de motivaţie din partea candidatului, consimţământul părintelui şi procesul-verbal al şedinţei organului de autoconducere al elevilor din instituţia de învăţământ. Comisia de selectare a tinerilor va fi formată din reprezentanţii Ministerului Educaţiei, organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de elevi.