Ministerul Educaţiei a prezentat priorităţile pentru acest an

Implementarea Codului Educaţiei este prioritatea numărul unu pe agenda Ministerului Educaţiei pentru anul curent, iar pentru a pune în aplicare mai multe prevederi ale acestuia urmează a fi elaborate peste 30 de regulamente şi acte normative. Totodată, Ministerul Educaţiei îşi propune să atragă şi să menţină cei mai competenţi oameni în sistemul educaţional, transmite IPN.

Ministrul educaţiei, Maia Sandu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că pentru asigurarea transparenţei sistemului de învăţământ şi pentru evitarea conflictelor de interese vor fi create mai multe instituţii, cum ar fi Consiliul de Etică în învăţământul superior, Consiliul de Administraţie, Consiliul elevilor etc. Ministerul Educației își mai propune să asigure funcționalitatea a trei instituții de bază: Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional (ANACIP), Inspectoratul Școlar Național și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare.

Maia Sandu a anunţat că până în prezent a fost elaborat proiectul regulamentului de funcționare a Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional, documentul fiind transmis pentru aprobare Guvernului. Totodată, în cel mai scurt timp, va fi anunțat concursul pentru selectarea echipei de management a Inspectoratului Școlar Național, funcționarea căruia a fost autorizată de către Guvern în toamna anului 2014. Inspectoratul Școlar Naţional va avea funcția de evaluare a procesului educațional în instituțiile de învățământ general.

O altă prioritate a ministerului pentru perioada imediat următoare ține de îmbunătățirea calității resursei umane în educație, iar potrivit ministrului educaţiei, pe viitor, profesorii ar putea fi remunerați în bază de performanță. În acest scop, a fost inițiată elaborarea unui nou sistem de salarizare. O prioritate este şi modernizarea curriculară, în scurt timp urmând a fi prezentat spre dezbateri publice cadrul de referinţă pentru revizuirea curriculumului în învăţământul general.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.