Ministerul Economiei şi USAID/BIZTAR evaluează impactul actelor permisive asupra mediului de afaceri
Continuă inventarierea actelor cu caracter permisiv. Acţiunea a fost lansată în luna mai de Ministerul Economiei şi proiectul USAID/BIZTAR, în contextul reformei regulatorii. La prima etapă a acestui exerciţiu s-a constatat că 55 de autorităţi publice eliberează agenţilor economici circa 450 de autorizaţii, certificate, aprobări şi alte acte permisive, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit lui Alexandru Sava, expert USAID/BIZTAR, la întâlnirile cu agenţii economici, care au reprezentat 750 de companii din Chişinău şi din teritoriu, s-a menţionat că multe din actele permisive se dublează, condiţiile de eliberare sunt dificile, iar plăţile percepute reprezintă nu altceva decât o dublă impozitare.
La a doua etapă a exerciţiului este evaluat impactul actelor permisive asupra mediului de afaceri. „Evaluarea trebuie să ne dea răspuns dacă este relevant documentul pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător sau poate fi anulat”, a precizat Alexandru Sava.
Până în prezent au fost evaluate peste 200 de acte permisive din totalul de 450. „Deseori o autoritate publică eliberează un anumit act permisiv fără plată, dar pentru obţinerea lui agentul economic trebuie să prezinte un certificat că a trecut o expertiză. De obicei, această expertiză este efectuată de structuri subordonate autorităţii publice şi costă bani”, a constatat Alexandru Sava.
Expertul a mai spus că plăţile percepute de la agenţii economici pentru eliberarea actelor permisive, de obicei, nu se transferă la bugetul de stat. Ele vin să completeze bugetele autorităţilor respective. Agenţii economici sunt nedumeriţi de ce trebuie să plătească pentru un serviciu de utilitate publică cum este, de exemplu, eliberarea certificatului care demonstrează că nu au datorii la plata salariilor.
Ce-a de-a doua etapă de inventariere a actelor permisive se va încheia la sfârşitul lunii viitoare. Actele permisive irelevante sau care se dublează vor fi anulate. Cele care vor rămâne vor fi incluse într-un registru special, la care vor avea acces agenţii economici.